Wij Zijn de Stad

Op bezoek bij…Ruud de Bree Schoen– en sleutelmakerij

Er zijn van die winkels in Middelburg die je misschien nog het beste zou kunnen omschrijven als ‘een zekerheidje’. Schoen & Sleutelmakerij Ruud de Bree in de Segeersstraat is zo’n winkel. We komen daar niet wekelijks of maandelijks, maar als we eens een extra sleutel nodig hebben, of een paar nieuwe veters, dan denken we eigenlijk niet eens na. Dan gaan we naar Ruud. Waarom naar hem? Omdat hij al jaren een vertrouwd adres is. Omdat je er nooit wordt teleurgesteld. Omdat je er vriendelijk en vakkundig wordt geholpen. Daarom dus.

Een paar weken geleden zagen we de bui van een kapotte veter in onze schoen ook al hangen. Voor de verandering besloten we nu eens een keer niet te wachten tot het echt zover was. Het is namelijk bliksems irritant om een veel te korte veter opnieuw in de gaatjes te moeten rijgen. Op naar Ruud dus. Een mooi moment om daar ook eens een paar foto’s te maken, en wat vragen te stellen. Jammer genoeg kunnen we echter minder over de geschiedenis van de zaak vertellen dan we zouden willen. Ruud vroeg nog licht verbaasd of we zijn antwoorden niet moesten noteren. Dat doen we eigenlijk nooit, omdat we tot voor kort veel over de geschiedenis van winkels konden vinden in onder meer de Krantenbank en Beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek. Omdat die echter op de korrel zijn genomen door een paar geldwolven zijn deze databanken nu voorlopig achter een slotje verdwenen. Daar hebben we dus niks meer aan. Zeer teleurstellend.

Maar we weten het nog wel een beetje hoor. Ruud vertelde dat hij al zijn leven lang in het vak zit. Zijn winkel begon hij ooit in de Lange Delft (dat hoorden we voor het eerst), later verhuisde hij naar de Segeersstraat, naar het pand waar nu De Pagter Antiek is gevestigd. Hij verhuisde in 2003 naar nummer 33, waar hij 90 vierkante meter tot zijn beschikking heeft. Sleutels en fournituren (kleermakersbenodigdheden) vormen de hoofdmoot van zijn handel, maar Ruud is ook altijd druk met schoenreparaties. Als je binnenkomt staat hij vrijwel altijd achter zijn machines. Toen we informeerden of de crisis had gezorgd voor een toename in het aantal reparaties antwoordde hij verrassend genoeg ontkennend. Hij had er niet veel van gemerkt; de vraag is afgelopen jaren constant gebleven.

En terwijl we zo een beetje stonden te kletsen over de straat, de stad en meer van dat moois, werden we en passant weer gewoon netjes geholpen. We wilden veters in gebroken wit. Of we ze misschien even uit de schoenen moesten halen om op te meten? “Nee hoor, ik wil alleen even het aantal gaatjes weten”. Zo eenvoudig kan het dus ook.

Een fijne zaak, deze Schoen- en Sleutelmakerij. We wensen Ruud nog veel mooie jaren toe, als zekerheidje.

De foto’s van de Segeerstraat in respectievelijk 1900, 1910, 1920 en de jaren 50 komen van Middelburg Dronk:

www.middelburgdronk.nl/wiki/…eersstraat

20-04-2015