Wij Zijn de Stad

Video: Stadsarchivaris Peter Sijnke met pensioen

Dik twee maanden geleden schreven we over het naderende afscheid van Peter Sijnke van de archiefwereld. Daar zouden we nog op terugkomen. Bij dezen. Vanmiddag spraken we Peter op het bordes van het stadhuis, waar hij ons een mooi verhaal vertelde uit Adriaan en Olivier van Leonhard Huizinga. Dan weet je meteen waar de naam van de nieuwe wijk Rittenburg vandaan komt.

Over Peter zouden we pagina’s vol kunnen schrijven, maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Het Zeeuws Archief vatten zijn loopbaan onlangs mooi samen in een eigen interview, op www.zeeuwsarchief.nl/actue…-zwaait-af.

En als je dat nog niet indrukwekkend genoeg vindt moet je maar eens een beetje op zijn naam zoeken in databanken. Wij vonden alleen al in Worldcat.org 133 werken die Peter schreef, of waaraan hij meeschreef. In de Krantenbank Zeeland? Meer dan 900 treffers. In de Tijdschriftenbank Zeeland? 224 treffers. En dat is ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg. Hij schreef over onze monumenten, over de muziekcultuur in de jaren 60, over de (geschiedenis van) de stad, en nog veel meer. Als je Peter een wandelende encyclopedie noemt overdrijf je niet. En dan hebben we het nog niet eens over al zijn onderzoeken, lezingen, wandeltochten en optredens in de media.

Peter was De Stad, zoveel is wel duidelijk. Sterker: Peter is De Stad nog steeds, want ondanks zijn pensioen is hij nog lang niet klaar met ons en met Middelburg. Daar vertelt hij ook nog iets over.

Bedankt Peter!

De video staat ook op YouTube.

14-12-2016