Wij Zijn de Stad

Het voorlopig ontwerp van het Molenwaterpark is vanavond gepresenteerd. Hierbij de toelichting van Gemeente Middelburg:

Donderdagavond 21 september presenteerde Jan van Minnebruggen van Bosch Slabbers landschapsarchitecten namens de bewonerswerkgroep en de gemeente het voorlopig ontwerp voor het Molenwaterpark. De enige grote groene ruimte in de binnenstad van Middelburg zoals hij dat benoemde. Graag tonen we ook aan jullie hoe het ontwerp van het eigentijdse stadspark met het uitbreiden van parkeerplaatsen in de omgeving eruit kan komen te zien en geven we hierbij een toelichting.

De bewonerswerkgroep bestaande uit 32 bewoners en andere betrokkenen is de afgelopen maanden drie maal bijeen geweest om de ideeën te bespreken en te bekijken welke ontwerpen passen in dit gebied. Daarnaast heeft een deel van de werkgroep inspiratie opgedaan door de parken in Bergen op Zoom en Breda te bezoeken. Aan de hand van de kaders zoals budget, 2000 m3 waterberging en het realiseren van 120 parkeerplaatsen (50 extra) in een straal van 150 meter rondom de schouwburg is volop gebrainstormd over kwaliteiten, knelpunten, denkrichtingen en schetsen. Het resultaat dat er nu ligt is een gedragen ontwerp door de bewonerswerkgroep.

De bewonerswerkgroep heeft een aantal ingrediënten benoemd waarna modellen voor de vraagstukken parkeren en park zijn gemaakt. De ingrediënten van het ontwerp zijn als volgt:

– randen: er ontstaat een half open randzone met doorzichten op fraaie historische gebouwen, waardoor beleving van buiten in het park wordt gebracht.

– entrees: de entrees worden meer aansprekend. Bij de entrees wordt de voormalige verlichting van de Markt geplaatst. Die verlichting is daar in 2013 weggehaald, omdat de lampen te weinig licht gaven.

– parkeren: tussen de schouwburg en het park komt een plein met auto’s en bomen. Op andere plaatsen worden parkeerplaatsen slimmer ingericht.

– wateropgave: er komt een cascade van wadi’s oftewel een natte boszones. Bij hevige regenval staat hier water in dat uitmondt in een spiegelvijver waar altijd water in staat. Kinderen kunnen met dit ondiepe water spelen.

– Miniatuur: de huidige situatie is verouderd en kan niet meer gehandhaafd blijven. Er komt een verwijzing/relict naar het Miniatuur in terug.

– sfeer: het park kenmerkt zich door een eigentijdse landschapsstijl.

De muziektent, de kiosk en uiteraard de bunkers blijven staan. Bij de muziektent komt een soort amphitheater (met één rand); dit kan een culturele plek in park worden/blijven. Ook aan de rugstreeppad is gedacht. Voor hen komen speciale betonnen amfibieschalen zodat ze zich kunnen voortplanten. Belangrijke ontwikkeling is dat de connectie met de Koepoortlaan beter wordt.

Bosch Slabbers heeft geschetst hoe het park er nu op korte termijn uit kan komen te zien, maar heeft ook een vergezicht gegeven. Het park kan in de toekomst, als hier middelen voor zijn, worden uitgebreid met extra elementen zoals bunkerspelen vergelijkbaar met park Toorenvliedt en een klimtoren in de vorm van de Lange Jan.

Het gaat hier om een voorlopig ontwerp. Zodra dit ontwerp is vastgesteld door het college kan het de inspraak in. Daarna volgt er een definitief ontwerp. De gemeenteraad is zoals eerder gemeld nu aan zet. Zo wordt aan de raad een bestemmingsplanwijziging gevraagd en extra budget voor de milieumaatregelen en het parkeerplein.

21-09-2017