Wij Zijn de Stad

Op bezoek bij…Lieve Hemel

In het jaar dat Lieve Hemel aan Vlasmarkt 35 was gevestigd kwam het er nog niet van om de winkel te bezoeken, maar omdat het pand te koop staat kunnen we in een video van Sinke Komejan (youtu.be/JZ2INIWBTic) alsnog zien hoe het er daar van binnen uitzag. Lang leve internet! Hadden we zulke beelden nu ook maar van het pand waar Annelien Tange deze zomer heen is verhuisd, aan Langeviele 40. Dat pand is al vele jaren in het bezit van de familie de Bruijn en heeft een geschiedenis waar we graag nog eens in zouden duiken. Tot nu toe hebben we echter nog niet veel meer gevonden dan een foto van het pand in 2011 (Speelgoedwinkel Robert de Bruijn) en wat oude foto’s van de Langeviele zelf.

Maar goed, sinds juli zit Lieve Hemel in het pand, een winkel in Antiek, Curiosa & Vintage. Het is een goedgekozen naam voor die winkel, vinden wij. Het blijft niet alleen goed hangen; het verwijst ook naar de spullen die in de zaak worden verkocht. Met religie heeft het niet veel van doen. Annelien vertelde dat ze die beelden gewoon mooi vindt. En dat zijn ze eigenlijk ook gewoon. Annelien verklapte ook dat ze de zus is van Ard Flipse, van Expresszo. Dat vonden we grappig. We wisten namelijk niet eens dat hij een zus heeft, en we zijn ook niet zo goed in het zien van gelijkenissen binnen families. Maar nu weten we: ondernemen zit wel een beetje bij de familie in het bloed.

Dat je in Lieve Hemel probleemloos een uurtje kunt rondsnuffelen zie je al een beetje op de foto’s, maar om de sfeer te voelen moet je gewoon eens een keertje naar binnen lopen daar. Van serviesgoed met de afbeelding van Lady Di tot opgezette dieren. Dat is inderdaad, op een grappige manier, curieus. Een opgezette eend met op de achtergrond een kleine oranje zwart-wittelevisie. Dat heeft iets surrealistisch.

De achterkant van de winkel vonden we misschien nog wel het mooist. Daar heeft Annelien een bestaande aanbouw gewoon gelaten zoals ze die aantrof, en vervolgens ingericht met haar spulletjes. Het grote jaren 50-gevoel komt je gewoon tegemoet als je die ruimte betreedt. En ook daar schiet je regelmatig in de lach. Zie je opeens een oude meterkast, maar dan zonder kast. Daar is dan gewoon een lijstje omheen gehangen. Niet te koop, wel te kijk. Wij houden wel van zulke gein.

Het is al een paar weken geleden dat we in de winkel waren en we zagen op de pagina van Lieve Hemel dat de zaak ondertussen is uitgebreid aan de achterzijde. Er kwam nog een ruimte vrij in dat oude pand. We gaan dus zeker nog eens terug.

www.lievehemelmiddelburg.nl

Foto’s 2011 en 1972: Wikimedia Commons en Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

24-10-2015