Wij Zijn de Stad

Op bezoek bij…Eszeth Mode

Het pand waar we afgelopen zaterdag over schreven, van het nog te ontwikkelen nieuwe hotel, is natuurlijk niet het enige mooie pand aan de Loskade. Neem nu het blok herenhuizen dat loopt van Loskade 7 t/m 15a: die zijn toch ook prachtig? Ze werden ontworpen en gebouwd door C.A. Goethals, in de periode 1903-1905. Als je er foto’s bijpakt uit de periode van voor 1903 zie je inderdaad dat de Loskade er toen anders uitzag. Er stonden op die plek toen nog lage huizen. Als je goed kijkt zie je daarachter ook nog een schoorsteenpijp van een fabriek of bakkerij en nog een ander torentje.

De twee panden op nummer 9 en 11 zijn extra interessant. Ons was het nog niet eerder opgevallen, maar de eigenaresse van Eszeth Mode, Cora Zuidema, wees ons er een paar weken geleden op: die twee panden zijn elkaars spiegelbeeld. En het betreft dus geen groter pand dat in de loop der tijd ‘in tweeën is gehakt’. Geinig!

Cora zelf zit al vele jaren in het modevak. Haar winkel in het souterrain van Loskade 9 zit daar al meer dan 25 jaar, maar ook daarvoor was ze al actief. In het Leidsch Dagblad vonden we een artikel uit 1987, waarin Cora vertelt over haar modeadviesbureau, dat toen nog was gevestigd in Vlissingen, in Hotel Britannia/De Watertoren. Daar begon ze al mee in 1984, na een eerdere carrière in het onderwijs. Na meer dan 30 jaar geniet ze nog steeds van haar werk. Op de foto wilde ze liever niet, maar ze vertelde met zichtbare trots over de kleding en accessoires die ze verkoopt, van hoeden en mantels, tot kettingen en shawls. Eszeth Mode is een winkel met veel vaste klanten, maar de toeristen die door touringcars worden afgezet op de Loskade komen ook bijvoorbeeld ook regelmatig een kijkje nemen.

Coras man zagen we ook nog even. We moesten achteraf goed nadenken waar we zijn gezicht van kenden, maar opeens wisten we het weer: in de tijd dat we nog bij de Zeeuwse Bibliotheek werkten liep hij daar dagelijks voorbij met de hond. Dat heb je zo, met buurtbewoners. Zij zijn De Stad!

Historische foto’s: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en Beeldbank Zeeuws Archief.

09-12-2015