Wij Zijn de Stad

Op bezoek bij…de Tuin van Broeder Ludovicus

Is het leuk om zo nu en dan geconfronteerd te worden met je eigen vooroordelen? Wij vinden van wel. Als we zelf voorstander of liefhebber zijn van een bepaald product of een bepaalde dienst kunnen we het niet uitstaan als mensen daar een negatief oordeel over vellen zonder het eerst geprobeerd te hebben. Zo voerden we niet al te lang geleden nog een felle discussie met iemand over de Zeeuwse Bibliotheek. De persoon in kwestie vond dat maar een duur en overbodig instituut, maar gaf tegelijkertijd aan er al jaren niet meer geweest te zijn. Dan heb je geen recht van spreken ook, vonden we toen.

Aan die discussie moesten we steeds denken toen we niet lang daarna de Tuin van Broeder Ludovicus aan de Korte Delft bezochten. Met onze niet al te gezonde levensstijl deden we daar altijd een beetje lacherig over, als we erover spraken met gelijkgestemden, maar de waarheid was uiteraard dat we deze natuurvoedingswinkel nog nooit van binnen hadden gezien. Ja, we lopen en fietsen er vaak langs en zien dan dat het altijd behoorlijk druk is, maar komaan, zo’n zaak is toch niks voor ons, met al dat biologische spul? Ons daar niet gezien, hoor!

Nu is het niet zo dat na onze eerste kennismaking met eigenaresse Marjanne Haars meteen overstag zijn, maar zij verraste ons wel met haar verhaal. Ten eerste bestaat de winkel al veel langer dan we dachten. Marjanne was er al bij toen de zaak in 1977 van start ging in de Lange Noordstraat in Middelburg en praat nu, 38 jaar later, nog steeds vol warmte over de winkel, de klanten en de producten. Dat op zich vonden we niet zo bijzonder, maar we schoten toch een paar keer in de lach toen we merkten dat Marjanne wel raad weet met mennekes die graag hun voordelen bevestigd zien. Tijdens de rondleiding langs de schappen stonden we even stil bij de frisdranken. “Die cola die jullie verkopen is zeker veel duurder dan in de supermarkt? Is die wel een beetje te drinken?”. Ze hoefde over het antwoord niet na te denken. “Nou, wel iets, maar mijn kleinzoon vindt het dus niet lekker. Dan hoeft hij het dus ook niet te drinken, zo simpel is dat.”

En zo had Marjanne bij alle producten waar we naar vroegen wel een antwoord klaar. Ze legde geduldig uit wat de meerwaarde is van biologische producten, en hoe je die herkent. En waarom zoveel mensen daar bewust mee bezig zijn. Want ja: de zaken bij Ludovicus gaan gewoon goed. Van een crisis heeft de winkel niet echt veel last gehad. Dat konden we wel begrijpen. Als wij moeten bezuinigen willen we best op de kleintjes letten, maar toch liever niet als het gaat om ons eten. Als je van biologische voeding houdt is dat natuurlijk niet anders. Toen we informeerden of Ludovicus veel concurrenten heeft in Middelburg leerden we dat ook dat nogal meevalt. De grootste concurrent is nota bene Albert Heijn. Die hebben ook nogal veel biologische producten in het assortiment. We konden niet beweren dat ons dat wel eens was opgevallen. Hoezo, oogkleppen?

En pas toen viel ons op dat de winkel eigenlijk ook gewoon een complete supermarkt is. Met een brood- en groenteafdeling, diepvriesproducten, bieren en allerlei soorten snoep en koek. Dat aanbod is wel iets kleiner dan van bijvoorbeeld de thee, maar toch: er is volop keuze. Je kunt er gemakkelijk afwisselende maaltijden samenstellen. Ook met vlees ja, al moet je natuurlijk niet rekenen op plofkippen en kiloknallers.

Tijdens het gesprek viel ons ook op hoeveel mensen uit het Middelburgse uitgaansleven Marjanne kent. Dat bleek geen toeval. In de jaren 70 ging ze zelf ook graag op stap en uit die tijd kent ze bijna iedereen nog. Op Middelburgdronk.nl vonden we dan ook nog kiekjes van haar bij De Mug, tijdens de braderie van 1975. Those were the days. Nu doet ze uiteraard rustiger aan. De aandacht gaat nu meer uit naar de kinderen, die de zaak op termijn zullen overnemen. Wij spraken dochter Sharon nog even. Ook een leuk en toegankelijk mens!

Maar hoewel het misschien ook een vooroordeel is, zegt iets ons dat Marjanne voorlopig nog actief zal blijven in de winkel. Toen we Ludovicus verlieten was ze al weer in gesprek met een vertegenwoordiger van het een of het ander, maar in het voorbijgaan stopte ze ons nog wel snel zo’n blikje cola toe waarover we eerder spraken, van het merk Whole Earth. Heel attent.

Dat blikje hebben we vorige week geproefd en we constateerden dat het prima te drinken is. Als je tenminste de smaak van Coca-Cola niet als uitgangspunt neemt. Al die suikers die daar in zitten krijg je biologisch toch niet helemaal nagemaakt blijkbaar. Gelukkig maar, anders hadden we onze mening daarover ook moeten herzien 🙂

detuinvanbroederludovicus.nl

Zie ook:

www.nieuweband.nl/nieuw…huis-punt/

23-12-2015