Wij Zijn de Stad

Op bezoek bij…Set Vexy

We hebben in de afgelopen jaren behoorlijk wat jonge honden uit Middelburg leren kennen die prachtige videoproducties maken. De een als zzp’er, de ander als bedrijf of voor een bedrijf. Ze hebben allemaal hun eigen stijl en werkwijze én hun eigen klantenkring. We willen al die gasten in de toekomst graag eens afzonderlijk belichten, dat is gewoon de moeite waard.

Maar hoeveel videoprofessionals Middelburg nu in totaal telt weten we eerlijk gezegd niet eens. We werden wat dat betreft onlangs behoorlijk met onze neuzen op de feiten gedrukt, toen we voor het eerst kennismaakten met Set Vexy. De aanleiding daarvoor was de video van Marco Borsato die we zelf deelden op 17 november 2015. We waren nogal verbaasd dat die clip deels in Middelburg was opgenomen. Totdat we leerden dat het in Middelburg gevestigde Set Vexy verantwoordelijk is voor de beelden. Van die naam hadden we oprecht nog nooit gehoord.

Dat bleek, zoals wel vaker het geval is, aan onszelf te liggen. We namen een kijkje op de website van het bedrijf, en op Vimeo en onze mond viel gewoon open. Set Vexy maakte behalve voor Borsato ook video’s voor onder meer BLØF, Within Temptation, Mika, The Golden Earring, Guus Meeuwis, The Common Linnets en Boudewijn de Groot. Dan ontvalt je als modern mens dus alleen nog een gefluisterd WTF. In één oogopslag concludeer je dan dat dit Middelburgse bedrijf serieus aan de weg timmert.

We zochten in dit geval zelf contact via de mail met het bedrijf en kregen kort daarop een vriendelijke mail terug van Roald Jansen, die liet weten dat we van harte welkom waren bij hem en zijn vrouw Debbie thuis, in Dauwendaele. We maakten dus een afspraak.

Roald en Debbie doen alles binnen Set Vexy samen. Denk daarbij aan het filmen zelf, maar ook aan de editing van de geschoten beelden. Naast videoproducties levert Set Vexy ook fotoproducties, vooral trouwreportages onder de naam Set Vexy Weddings. Dat laatste gebeurt echter steeds minder, omdat het stel gewoon superdruk is met video. Ook in de artiestenwereld bestaat namelijk zoiets als van mond-tot-mondreclame en hun clips maken indruk. Dan is een logisch gevolg dat steeds meer artiesten het bedrijf weten te vinden.

Het was een aangenaam gesprek, daar bij Roald en Debbie thuis, maar toen we achteraf weer op onze fietsen stapten waren we wel een beetje in de war. We zaten daar in een doodgewone doorzonwoning in een Middelburgse buitenwijk, terwijl de jongen kinderen af en toe vrolijk door het gesprek heen klonken. Daar herkenden we wel een beetje de ZZP’ers die we zelf ook zijn in. Werken vanaf de zolderkamer of van achter de keukentafel is heel normaal in die wereld. Maar in het geval van Roald en Debbie was het toch een beetje een contrast met de verwachtingen die je krijgt als je de website bekijkt, en hun werk. Uit de verhalen maakten we echter ook op dat alleen de beeldbewerking thuis gebeurt. Het stel is namelijk veel op pad. Roald zit voor opdrachten bijvoorbeeld regelmatig in de VS. Maar het stel koos er wel bewust voor om al op jonge leeftijd voor kinderen te gaan. Die kunnen op die manier meegroeien met het bedrijf.

Die opvatting vonden we erg fascinerend. Lang niet alle jonge ondernemers durven tenslotte te rekenen op groei. Toen we aan Roald vroegen hij daar over denkt zei hij zonder enig spoor van arrogantie dat hij de lat gewoon steeds heel hoog legt en daar dan vol zelfvertrouwen voor gaat. Debbie voegde daar lachend aan toe dat ze een paar jaar daarvoor een belachelijke doelstelling hadden geformuleerd: “ooit willen we een videoclip voor Marco Borsato maken”. Als buitenstaander ben je dan al snel geneigd aan iemands voorhoofd te voelen en te vragen of het wel een beetje gaat, maar Set Vexy heeft het waargemaakt en daar zijn ze ook gewoon heel trots op. Wij wilden dan natuurlijk weten of er nu dan een nieuw krankzinnig doel was gesteld. “Jazeker, over een paar jaar zouden we graag eens een portret maken van Koningin Maxima”. Gek genoeg kwam het niet eens meer bij ons op om aan hun voorhoofd te voelen. De vlieger gaat niet op voor iedereen, maar dingen kúnnen, als je ze echt wilt.

Iets zegt ons dat het met die verdere groei van Set Vexy ook nog wel goed gaat komen. Wij waren misschien wel de laatste buitenstaanders die Roald en Debbie zagen in de oude setting van dat rijtjeshuis. Later dit jaar verhuist het stel naar een boerderij in een buitengebied, waar ook een professionelere studio kan worden ingericht. Ze blijven Zeeland trouw, maar Middelburg niet. Met de liefde voor de stad heeft dat echter niets van doen. Een groter huis is in een dorp simpelweg veel goedkoper dan in de stad. Als het echt goed gaat komen ze misschien wel weer terug, want hoewel ze vooral werken in de Randstad en het buitenland, zijn ze toch het liefst hier.

En de foto’s bij dit bericht? Die hebben wij natuurlijk niet zelf gemaakt met ons telefoontje. Bij wijze van uitzondering wijken we af van onze vertrouwde werkwijze. Roald en Debbie houden zulke dingen liever in eigen hand. Wij vinden eigenlijk dat kiekjes van amateurs het juist zo leuk maken, maar in dit geval snappen we ook wel: het hoort bij die ambities en doelstellingen.

We wensen Set Vexy bij dezen alvast een mooi bezoek aan Villa Eikenhorst 🙂

www.setvexy.nl
www.setvexyweddings.nl

21-02-2016