Benefietconcerten met Bachs Wohltemperiertes Klavier

Op zaterdagavond 1 oktober en 29 oktober 2022 organiseert Stichting De Rijckere-orgel 1776 twee benefietconcerten rondom Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. De stichting heeft afgelopen februari een waardevol historisch orgel van gebroeders De Rijckere uit 1776 aangekocht en zoekt nog financiële middelen om dit instrument te restaureren en over te plaatsen naar de St. Augustinuskerk in Middelburg. Daarom zijn er ook dit jaar verschillende benefietconcerten.

Aanleiding voor deze concerten is het feit dat Bach precies 300 jaar geleden Das wohltemperierte Klavier componeerde, een verzameling van preludes en fuga’s in alle 24 toonsoorten. De cyclus is een hoogtepunt uit de Westerse muziekgeschiedenis dat vele componisten beïnvloed heeft, zoals Mozart, Beethoven, Schumann en Brahms. Ieder werk heeft, op basis van de toonsoort, een heel eigen karakter en sfeer, waardoor de afwisseling optimaal is.

André Poortvliet voert het integrale werk tijdens twee concerten uit. Hij bespeelt een kopie van een Duits klavecimbel naar Michael Mietke, een Berlijnse klavecimbelbouwer. Een type klavecimbel dat zeer geschikt is om Bachs meerstemmigheid transparant te laten klinken. Deze concerten zijn een unieke gelegenheid om Bachs cyclus van preludes en fuga’s live te horen.

De concerten vinden plaats in de St. Augustinuskerk te Middelburg en beginnen om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30 uur geopend. Na afloop wordt u een glas wijn aangeboden. Toegangsprijzen € 10 en onder de 18 jaar € 5. Kaarten zijn te reserveren via www.derijckereorgel.nl.