Concert Rond Etty Hillesum (Festival ‘Na de strijd’)

Een avond rond en vól van Etty Hillesum in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Met gastspreker Frits Barend over de actualiteitswaarde van Etty’s nagelaten geschriften.
De (uitgestelde) première van de compositie Sieben letzte Worte van Christian Blaha. Muziek voor koor, piano en fluit op teksten van Etty Hillesum. Gezongen door het Middelburgs Kamerkoor met begeleiding van Rien Balkende op piano en Maaike van der Heijdt op fluit.

Julika Marijn speelt en leest Etty Hillesum en het Middelburgs Kamerkoor sluit de avond na de pauze af met het Requiem van Maurice Duruflé met begeleiding op het orgel door Rien Balkenende.

De Bijbelse 7 laatste woorden vormen het uitgangspunt van de nieuwe compositie van Blaha: 7 letzte Worte (2019) mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds. Om de schrijnende actualiteit van de aldaar te berde gebrachte menselijke emoties te onderstrepen, heeft de componist zich gewend tot de dagboeken van de te Middelburg geboren Etty Hillesum.

Het Middelburgs Kamerkoor
Het Requiem (1947) van Maurice Duruflé (1902-1986) behoort tot de grote standaard koorwerken van de 20e eeuw. De componist weet hierin een synthese tot stand te brengen tussen gregoriaanse zang, liturgische vorm, subtiel contrapunt, uitgekiende dynamiek en gevoelige harmonieën. Om de meester zelf aan het woord te laten: “Dit Requiem is geen etherisch werk dat zich loszingt van wereldse zorgen. Het confronteert ons met de werkelijkheid van de mens die zijn eindigheid onder ogen moet zien. Zijn vrees is soms dramatisch, soms vervuld van doodsangst, of juist van hoop of berusting.

Slotakkoord | Middelburgs Kamerkoor stopt
Met het Requiem van Duruflé ziet het Middelburgs Kamerkoor ook haar eigen eindigheid onder ogen want het MKK houdt, na 67 jaar, op met bestaan. Dit zal het laatste concert zijn.

Toegang is gratis. Achteraf kunnen de bezoekers hun waardering laten blijken tijdens de collecte.

Vrijdag 5 november 2021
Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Onder den Toren 1, Middelburg

Dit concert wordt georganiseerd door het Etty Hillesum Huis en Stadspastoraat in samenwerking met het Middelburgs Kamerkoor en is onderdeel van festival ‘Na de strijd’ (4 t/m 7 november 2021).