De jongen van de Lange Jan

Het Middelburgs Theater presenteert deze winter ‘De jongen van de Lange Jan’, een fictief en muzikaal kerstverhaal voor jong en oud. Het verhaal van Sjakie speelt zich af met op de achtergrond de heropbouw van Middelburg na de Tweede Wereldoorlog.

Peter Adriaanse heeft het stuk geschreven en tekent ook voor de regie. De voorstelling wordt muzikaal ondersteund door drie muzikanten en er wordt live gezongen door de 22 acteurs/actrices.

Op het toneel een huiskamer, de Lange Jan, een kroeg en de straat; Middelburg in het klein in december 1947. De oorlog is afgelopen en de bewoners van Middelburg proberen het leven, zo goed en kwaad als het kan, weer op te pakken. Al vanaf de eerste weken na het verschrikkelijke bombardement op 17 mei 1940 is men bezig om de stad weer op te bouwen.

Sjakie woont bij zijn opoe en opa. Zijn moeder zit al jaren in een sanatorium en hij stuurt haar elke paar weken een brief, die hij dan aan Joost de postbode geeft om te versturen. Antwoord krijgt hij nooit. Zijn vader kent hij alleen maar van een kleine foto. Hij zit op zee en heeft gevochten voor de ‘vrede’. Tenminste, dat heeft Sjakie gehoord. Gilles is zijn beste vriend en klasgenoot, samen struinen ze Middelburg af. Sjakie klimt regelmatig stiekem de treden van de lange Jan op. Hij weet dat het niet mag, maar zijn opa heeft de sleutel dus het is een koud kunstje voor hem.

Daarboven, op de gehavende toren, heeft hij zijn eigen gedachten over alles wat er beneden gebeurt. Met Kerst wordt hij tien jaar en dan komt zijn vader thuis, hij weet het zeker. Alleen dát cadeau wil hij hebben.

De voorstelling beleeft op 10 december 2022 haar première in het Minitheater.
Speeldata 2022-2023:
10, 17, 23, 28, 30 december en 7, 14 januari: 19.30 uur
18, 26 december en 4, 8, 15 januari: 14.30 uur
Een kaartje kost € 15,00 en kinderen tot 12 jaar € 10,00.
Meer info over het stuk en de kaartverkoop: www.middelburgsminitheater.nl