Dolle Donderdag: Standwerkersconcours Middelburg 2022

Op donderdag 11 augustus wordt in de Lange Delft weer het jaarlijkse standwerkersconcours gehouden. Zo’n vijfentwintig standwerkers gaan de strijd aan om te bepalen wie de beste standwerker is. Het spektakel begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Een jury beoordeelt de manier waarop de standwerkers hun product aan de man brengen. Deze jury beoordeelt de standwerkers naast originaliteit en overtuiging ook op hun welbespraaktheid. Om 17.00 uur reikt wethouder Rutger Schonis aan de drie beste deelnemers de prijzen uit. Deze prijsuitreiking vindt plaats in de Lange Delft, op de hoek met de Segeersstraat. Voor de winnaar is er een wisseltrofee. Deze beker is vernoemd naar de bekende standwerker met zijn groenteschaaf, Bertus de Regt.

Lange geschiedenis
Op 3 juni 1954 werd voor de eerste keer in Middelburg een standwerkersconcours georganiseerd, omdat de warenmarkt op donderdag na de oorlog weer zijn oude glorie heeft herkregen. Dit standwerkersconcours, dat toen voor de eerste keer in Zeeland werd gehouden, was een groot succes.

Dolle Donderdag
Donderdag 11 augustus is het niet alleen standwerkersconcours in Middelburg. Het is ook de laatste dag van de jaarlijks kermis. Bij de Seismolen is het de eerste dag van het festival CuliKaravaan. Ook de reguliere weekmarkt van Middelburg wordt gewoon gehouden, maar in verband met de kermis wel op het Damplein. Omdat er op deze donderdag in augustus veel te doen is en het doorgaans erg druk is, wordt in de volksmond vaak gesproken van ‘Dolle Donderdag’.