Dutch Baroque – Magnificat anima mea Dominum!

Kerstconcert in barokke glorie in Middelburg
 
Barokspecialist Gerard de Wit en zijn Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort en solisten brengen onder de titel ‘Magnificat anima mea Dominum!’ een programma met meesterwerken uit de Barok. In dit concert klinken de weelderige klanken van Vivaldi en Corelli, de grandeur van Händels ‘Dixit Dominus’ en de muzikale schoonheid van één van Bachs diepzinnigste adventscantates. De solisten zijn sopraan Marjon Strijk, altus Oscar Verhaar en tenor Ben Salzmann. Het concert vindt plaats op vrijdag 15 december in de Oostkerk te Middelburg. Aanvang: 19:30 uur.
 
Barokke glorie
Magnificat anima mea Dominum  ‘Mijn ziel maakt groot de Heer!’ – van Vivaldi is een prachtig voorbeeld van diens vaardigheid in het componeren van koormuziek. Hij creëert een expressieve weergave van de tekst met levendige ritmes en kleurrijke harmonieën, waarbij de emoties van vreugde en verheerlijking duidelijk naar voren komen. Vivaldi’s Vier Jaargetijden is een van de meest bekende en geliefde composities uit de barokmuziek. Tijdens dit concert klinkt het deel “L’Inverno” (de Winter), waarin Vivaldi op indrukwekkende wijze met gebruik van diverse technieken de kou, de wind en de winterse sfeer verklankt. Dixit Dominus (Psalm 110) is door Händel niet direct voor advent gecomponeerd, maar de inhoud van het werk over Gods Koningschap en Heerschappij past goed binnen dit programma. Het werk heeft een dramatische kracht en is een van Händels ultieme geestelijke composities. Corelli’s concerto grosso Fatto per la notte di Natale is, zoals de naam aangeeft, gecomponeerd voor kerstnacht. Het is een meesterwerk dat de vreugde, bespiegeling en de pastorale aspecten van het kerstverhaal op prachtige wijze weergeeft. Tenslotte klinkt de cantate Süßer Trost, mein Jesus kömmt van Johann Sebastian Bach, geschreven voor de derde kerstdag. Bach weet de emoties van verwachting, vreugde en dankbaarheid op meesterlijke wijze uit te drukken. De cantate sluit af met het kerstkoraal ‘Lobt Gott, ihr Christen allzugleich’. Een ontroerende compositie die de kerstboodschap op een diep persoonlijk niveau overbrengt.
 
Programma
G.F. Händel (1685 – 1759) – Dixit Dominus (HWV232)
A. Vivaldi (1678 – 1741) – L’inverno in f kl.t. uit ‘Le quattro stagioni’ op. 8, nr. 4, RV297,
A. Vivaldi (1678 – 1741) – Magnificat (RV610)
A. Corelli (1653 – 1713) – Concerto grosso (op. 6, nr. 8) ‘Kerstconcert’
J.S. Bach (1685 – 1750) – Süßer Trost, mein Jesus kömmt (BWV 151)
 
Uitvoerenden
Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort, Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (altus), Ben Salzmann (tenor) en Gerard de Wit (dirigent en organist).
 
Informatie en kaartverkoop
Vrijdag 15 december 2023, Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg
Aanvang concert 19:30 uur. Het concert duurt 1,5 uur. 
Tickets kosten € 30,- (volw.), € 10,- (13 t/m 25 jaar), € 80,- (gezinscombi. 2 volw. en kinderen)  Kinderen t/m 12 jaar gratis.
Kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl.