Een avond met Jaap van Zweden

Donderdag 26 oktober is er een unieke avond met Jaap van Zweden in de Zeeuwse Concertzaal. Tijdens deze avond gaat Ab Nieuwdorp (presentator NPO Klassiek) in gesprek met van Zweden over het nieuwe boek ‘Dat is Jaap!’ en krijgt de luisteraar een kijkje achter de schermen van het leven deze topdirigent. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het 12-jarig Middelburgs piano talent Thomas van Huystee. Een unieke avond, want dit is de enige plek in Nederland dit jaar waar Jaap zijn boek komt presenteren!

Jaap van Zweden

Topviolist en sterdirigent Jaap van Zweden wint op zestienjarige leeftijd het prestigieuze Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Een droom gaat in vervulling: met het prijzengeld kan hij studeren aan de roemruchte Juilliard School in New York. Het begin van een prachtige carrière.

Drie jaar later wordt hij benoemd tot concertmeester van het concertgebouworkest, een van de beste orkesten ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn carrière als violist, in 1987, besluit hij, aangespoord door Leonard Bernstein, zelf te gaan dirigeren. Bernstein brengt hem via Den Haag, Dallas en Hongkong uiteindelijke bij het chef-dirigentschap van de New York Philharmonic, ooit geleid door diezelfde Bernstein. Begin volgend jaar  begint hij als chefdirigent van de Seoul Philharmonic.

Dat is Jaap!

Dat is Jaap van journalist en tv-presentator Peter van Ingen (Buitenhof, Zomergasten)  is de openhartige biografie van een van de grootste dirigenten van onze tijd. In ‘Dat is Jaap’ voerde Peter van Ingen vele gesprekken met Jaap van Zweden en diens familieleden, vrienden, collega-musici en andere ingewijden in de wereld van de klassieke muziek. Hij schrijft onder andere over Van Zwedens vader, die alles uit zijn getalenteerde zoon wilde halen, over de band tussen Jaap en zijn vrouw Aaltje, hun kinderen, van wie één een vorm van autisme heeft. Maar ook Jaaps relatie met het Concertgebouworkest en met andere internationale orkesten. Daarnaast voert van Ingen de lezer mee in de techniek en de psychologie van het dirigeren.

Tickets

Regulier 12,50 – Vrienden & studenten 10,00

https://www.zeeuwseconcertzaal.nl/agenda/maandoverzicht/10/2023/965/een-avond-met-jaap-van-zweden.html