Film & Forum: Drie Vrouwen: Over Slavernij en Vrijheid

In de maand oktober wordt jaarlijks Black Achievement Month gehouden. Tijdens deze maand worden talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers gezet. Twee van deze talenten zijn de bekroonde filmmaker en producer Ida Does en de winti priesteres Marian Markelo. Ida Does heeft verschillende documentaires gemaakt waarin thema’s als (koloniale) geschiedenis, kunst en cultuur en sociale rechtvaardigheid aan het licht komen. Om het succes van haar werk te vieren organiseert het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) een vertoning van haar documentaire “Drie Vrouwen: Over Slavernij en Vrijheid,” waarmee Does eerder de LA Independent Women Filmaward won. Marian Markelo is een van de drie vrouwen die haar verhaal vertelt in de film.

In “Drie Vrouwen” worden Valika Smeulders (erfgoeddeskundige), Marian Markelo (winti-priesteres) en Ellen-Rose Kambel (onderzoeker) gevolgd. Alle drie vertellen zij hun eigen verhaal en pleiten zij voor een waardige erkenning van het Nederlandse slavernijverleden. Na de vertoning van de documentaire vindt een paneldiscussie plaats. RIAS PhD kandidaten Manar Ellethy, Christine Mertens en Marcella Schute zullen Ida Does en winti-priesteres Marian Markelo enkele vragen stellen over het filmproces en de inhoud van de documentaire. Daarna is er tijd voor vragen vanuit het publiek. 

De documentaire is in het Nederlands met Engelse ondertiteling. De opening en paneldiscussie wordt in het Engels gehouden. Het publiek heeft echter wel de mogelijkheid om vragen te stellen in het Nederlands. 

Het evenement vindt plaats in de filmzaal van het Provinciehuis (Abdij 9, 4331 BK Middelburg) en begint om 16.00 uur met inloop vanaf 15.30 uur. Om het evenement bij te wonen is registratie vereist en kan geschieden via de volgende link https://bit.ly/3mUeulz. Let op: voor toegang tot de filmzaal is een coronatoegangsbewijs nodig.