Finissage WENDING Ruimtecaesuur

Middelburg – Op zaterdag 26 juni is vanaf 16 uur de finissage van WENDING te bezoeken. Romee van Oers en Jorieke Rottier werkten aan dit project, dat te zien is in ruimtecaesuur.

Romee van Oers werkte van 26 april tot 22 mei in ruimtecaesuur. Ze benaderde de tentoonstellingsruimte zoals zij een schilderij benadert; door bewegingen te plaatsen. Zowel door te schilderen op het platte materiaal dat vervolgens een ruimtelijke bewerking kreeg als door de plaatsing van de werken ten opzichte van de ruimte en elkaar. Ze deelde haar bevindingen in vier presentaties.

 Romee nodigde Jorieke Rottier uit om na de vierde presentatie op haar werk te reageren. Jorieke bracht elementen uit haar werkproces in die Romee’s werk tijdelijk omgeven en opnemen in nieuwe samenstellingen vanuit hun materialiteit.

Elementen in Jorieke’s werkproces bestaan veelal uit betekende of gevonden materialen zoals ballpoint op papier, stukjes draad en glas uit de zee. Deze materialen worden veelal bewerkt door het toepassen van een herhalende handeling die per materiaal verschilt. Het wikkelen, betekenen en perforeren ervan laat haar kennismaken met de oppervlakte en geeft ritme aan gedachten over tijd, grenzen en lijnen.
Jorieke over haar reactie op het werk van Romee: 
‘Haar presentatie bestond uit drie rollen kalkpapier van 1.50 hoog, dun beschilderd; drie opgespannen doeken van bescheiden formaat; twee stukken beschilderd kaasdoek. 
De beperking in materialen en methode die zij hierin laat zien en de vraag deze werken in tact te laten, vormden het uitgangspunt van mijn reactie. Het ijle en de transparantie van Romee’s werk hielden me meerdere weken bezig en riepen vragen op die leidden tot een steeds meer familiaire omgang met haar werk en een opname ervan als ‘gevonden’ elementen in mijn werkproces. Hierin speelt de (on)mogelijkheid van transparantie en het verlangen naar een grond, een zwaarte, een leidende rol.’

Op 26 juni is de afsluiting van de werkperiode van Romee en de reactie van Jorieke.
Je bent van harte uitgenodigd om deze te komen bezoeken. 
Op www.caesuur.nu vind je een link naar de catalogus waarin eerdere vormen van WENDING gedocumenteerd zijn.