Gedichten van Tanja Harpe en keramiek van Toos van Holstein

Twee wereldpremières op zondag 7 november in het atelier van Toos van Holstein tijdens de Kunst en Cultuurroute Middelburg

November, dat betekent al jaren dat op de 1e zondag van de maand de poëzie als thema centraal staat bij de bekende Kunst en Cultuurroute van Middelburg. Daar sluit de Middelburgse kunstenaar Toos van Holstein, in 2016 Nederlands Briljanten Kunstenaar van het Jaar, zich op de komende 7 november dan ook helemaal bij aan. Met zelfs twee wereldpremières in haar unieke 18e eeuwse pakhuis/atelier aan de Korendijk 56. Één natuurlijk op het gebied van de poëzie en één gebaseerd op ‘poëtische’ keramiek .

De Middelburgse dichter Tanja Harpe presenteert namelijk om 14 uur haar nieuwe en al weer vierde dichtbundel ‘Zeebries, gedichten over rimpelingen en veerkracht’ in het pakhuis ‘Holstein’. In 2017 deed ze dat al met haar derde bundel ‘Zeekracht’. Het succes was zodanig dat Tanja nu graag weer haar nieuwste gedichten in dat sfeervolle atelier van Toos van Holstein wilde presenteren. Dat ze er ook een aantal zelf zal voordragen, ligt natuurlijk voor de hand. Net zoals dat het geval is met het te koop zijn van de nieuwe bundel (€12,50) en de hapjes en drankjes die deze wereldpremière feestelijk omlijsten. Om 16 uur op die 7e november herhaalt dit geheel zich.

Maar ook Toos van Holstein presenteert een wereldpremière. Want voor het eerst toont ze de buitenwereld haar handbeschilderde borden en vazen die ze onlangs als ‘artist in residence’ maakte in de middeleeuwse Italiaanse keramiekstad Gubbio. Daar werkte ze met heel veel plezier en inzet een maand lang in het atelier van meesterkeramist Giampietro Rampini. In dat creatieve proces ontstonden ook borden geïnspireerd door de Divina Commedia van Dante Alighieri. Het middeleeuwse meesterwerk van Il Sommo Poeta, de Opperste Dichter, zoals hij in Italië wordt genoemd. Het is niet zo vreemd overigens dat Toos zich door hem liet inspireren. Want overal ter wereld, en dus zeker in Italië, wordt onder de noemer Dante700 dit hele jaar de 700ste sterfdag van deze grote historische figuur gevierd met allerlei manifestaties. Ook in Gubbio tijdens het verblijf daar van Toos van Holstein.

Daardoor zijn dus nu in haar atelier voor het eerst haar handbeschilderde borden als Hel, Purgatorium en Paradijs te bekijken. Eigenlijk ook een soort gedichten in beelden. Want, zegt Toos, als je mijn olieverfschilderijen als romans ziet, mijn aquarellen als novellen en mijn tekeningen als korte verhalen, dan zijn die keramieken borden in feite gedichten.

Gedichten van Tanja Harpe en keramiek van Toos van Holstein
zondag 7 november 13-17 uur tijdens de Kunst en Cultuurroute Middelburg
Atelier Toos van Holstein
Korendijk 56 4331 HP Middelburg