GENESIS Jacob Lekkerkerker & Oene van Geel | Orgel+ Concerten

Orgel + Concerten

Het komend jaar staat weer een serie orgelconcerten gepland met in de zomermaanden op de woensdagavonden een serie concerten met nationaal en internationaal beroemde organisten. Ook wordt een oude traditie hersteld: de gratis toegankelijke lunchconcerten deze zomermaanden op de donderdagmiddagen van 12.30 tot 13.00 uur. Een donatie wordt op prijs gesteld.

Nieuw zijn de Orgel PLUS concerten, een combinatie van orgel met zang of met andere instrumenten, zoals op 19 oktober een concert van Matthias Havinga (orgel) met Klaartje van Veldhoven (sopraan). Een absolute topper in de Orgel+concerten is het concertGenesis van Jacob Lekkerkerker & Oene van Geel op dinsdag 21 juni, aanvang 20.00 uur

GENESIS

Soundtrack, Altviool en Orgel

Dinsdag 21 juni, aanvang 20.00 uur

Entree 15,00 Vrienden van De Oostkerk 12.,50

Tickets: https://tickets.de-drvkkery.nl/nl-NL/Show/Details/Genesis-Orgel-concerten-21-jun-36572

Jacob Lekkerkerker is componist, en organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Hij speelde tijdens het begin van de coronapandemie in 2020 vele weken in een geheel lege en gesloten kerk, omdat toen vrijwel niemand anders ernaar binnen mocht. In die stilte kwam het idee op van een concertvorm die je zowel online kunt beluisteren als live. Zo componeerde hij een reeks online composities, soundtracks met samples van orgels en klokken, met nieuwe samples en met bestaande samples uit zijn archief. Eén van deze soundtracks, Genesis, is het uitgangpunt voor een nieuwe live concertreeks van Jacob Lekkerkerker met altviolist Oene van Geel. Oene van Geel improviseert nieuwe elementen bij soundtracks in de première van dit nieuwe programma en sound engineer Wouter Snoei zorgt live voor de ruimtelijke beleving van klank in de Oostkerk.

Genesis maakte deel uit van de compositie Genesis/Spiraling into Infinity van lichtkunstenaars Children of the Light, ontwikkeld in samenwerking met Jacob Lekkerkerker en Wouter Snoei in het MU Hybrid Art House, Eindhoven.

Altviolist en componist Oene van Geel is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelde onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schreef tientallen composities voor diverse bezettingen. Naast werk voor zijn eigen groepen componeert hij voor onder anderen de David Kweksilber Bigband, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax, Tetzepi Bigtet, Ricciotti Ensemble, Duo Eva Tebbe en Merel Junge (harp en viool) en muziektheatergroepen als Schweigman&, Theater Sonnevanck (jeugdtheater) en Orkest Max Tak. In 2013 was hij winnaar van de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs. Sinds 2012 speelt hij regelmatig als duo met organist Jacob Lekkerkerker.

Bedwelmende ambient-soundtrack van organist Jacob Lekkerkerker **** Volkskrant, 10 maart 2022