Jimmy Nelson op CSW Toorop en bij De Drvkkery

Het is CSW Toorop gelukt om in samenwerking met De Drvkkery Middelburg fotograaf Jimmy Nelson te boeken op 17 November aanstaande.

Om 15:30 een lezing in Salon T06 op CSW Toorop, Eisenhowerlaan 25, Middelburg, onder andere over zijn nieuwste boek ‘Between the Sea and the Sky’.

Gratis kaartjes zijn beschikbaar zo lang de voorraad strekt voor CSW leerlingen, personeel en andere geïnteresseerde Zeeuwen. Boek je kaartje via: mss@cswalcheren.nl.
Om 19:00 uur is Jimmy Nelson aanwezig bij De Drvkkery voor een signeersessie van zijn boek ‘Between the Sea and the Sky’.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door De Drvkkery Middelburg en Damen Shipyards @jimmy.nelson.official

Op donderdagavond 17 november om 19.00 komt Jimmy Nelson in de winkel voor een meet & Greet. Hij is een fotograaf en fotojournalist en vooral bekend van zijn boek Before They Pass Away.

Between the Sea and the Sky

Ver weg en op moeilijk te bereiken plekken. Dat is waar Jimmy Nelson zich meestal bevindt. De kunstenaar reist non-stop de wereld af en legt contact met inheemse volkeren die hij vastlegt in boeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity.

Maar in het voorjaar van 2020 was reizen plots onmogelijk. In plaats van het vliegtuig pakte Nelson de fiets en reed hij langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea’s of Maasai.

Nelson greep de pandemie aan om Nederland in beeld te brengen zoals dat niet eerder gedaan is. In zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky portretteert hij twintig gemeenschappen in dracht en de omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea and the Sky bovendien Jimmy Nelsons meest persoonlijke boek tot nu toe.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) is een Brits fotograaf en fotojournalist. Hij is vooral bekend van zijn boek Before They Pass Away, waarvoor hij tweeënhalf jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Jimmy Nelson werd geboren in Sevenoaks, Kent. Tijdens zijn jeugd woonde hij in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Toen hij acht jaar oud was werd hij naar Stonyhurst College gestuurd, een kostschool in Lancashire. Op zijn zestiende ontwikkelde hij de haaraandoening Alopecia totalis, waarbij er haren op het gehele lichaam plots uitvallen en vaak wegblijven. Hij verliet de kostschool in 1985 en begon op negentienjarige leeftijd Tibet te voet te doorkruisen. Hij nam een kleine camera mee en fotografeerde zijn reis, waarover hij ongeveer een jaar deed. Na zijn terugkeer ging Nelson werken als professioneel fotojournalist. Hij was onder meer actief in de conflictgebieden Afghanistan, Kasjmir en Joegoslavië. In 1992 kreeg Nelson van Royal Dutch Shell de opdracht om het boek Literary Portraits of China te produceren. Hiervoor reisde hij drie jaar met zijn vrouw Ashkaine Hora Adema door China. Hora Adema schreef het boek en Nelson maakte de foto’s. De foto’s werden wereldwijd tentoongesteld.
In 1997 ging Nelson werken in de advertentiebranche. Hij woont in Amsterdam en is de vader van drie kinderen Amsterdam.