Klokhuis Meet Up over de ecologische voetafdruk
Op dinsdag 24 mei is de volgende Klokhuis Meet Up, een productie van ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) in samenwerking met informatief jeugdprogramma Het Klokhuis (NTR). Van 11.00 tot 11.45 uur kunnen alle kinderen uit groep zeven en acht thuis of op school meedoen aan de interactieve livestream over ‘Het Klokhuis over de Voetafdruk’ vanuit de ZB in Middelburg.
Tijdens de Meet Up praat Klokhuispresentator Nizar El Manouzi met gasten en basisschoolklassen verder over de vijfdelige serie Het Klokhuis over de Voetafdruk, die vanaf 17 mei wekelijks op tv is. Om te leven heeft iedereen een stukje aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stukje land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. Als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, zijn er eigenlijk ruim drie aardbollen nodig. Terwijl we er maar een van hebben.
Nizar zoekt samen met de deskundigen uit waarom we zo’n groot stuk van de aarde nodig hebben en wat er gebeurt met de wereld als we zo doorgaan. Ook bespreken ze wat je zelf kunt doen om je voetafdruk te verkleinen. Kinderen kijken mee via een computer of het digibord in de klas en kunnen live hun vraag stellen aan de gasten.
Een van de gasten aan tafel is klimaatonderzoeker Margot Cramwinckel. Ze bestudeert de bodem van de zee, die vol zit met resten en sporen van planten en dieren. Met die informatie onderzoekt Margot hoe het klimaat verandert. In de livestream legt ze uit waarom die verandering tegenwoordig sneller gaat dan vroeger en waarom dat niet goed is voor de aarde.
Ook oprichter van de organisatie Think Big Act Now Babette Porcelijn zit aan tafel. Ze onderzocht voor haar boek ‘Het happy 2050 scenario’ hoe we voor een gezonde wereld zorgen zodat we elkaar later een gelukkig 2050 kunnen wensen. Ze test of de klassen weten hoe groot hun eigen voetafdruk eigenlijk is. Vaak worden daarbij grote vervuilers vergeten, zoals het maken van dingen die we dagelijks kopen in de winkel wat aan de andere kant van de wereld gebeurt.
Tot slot gaat Nizar in gesprek met Elisah Pals van Zero Waste Nederland. Toen Elisah op vakantie in Colombia met haar voeten tussen het aangespoelde plastic stond, besloot ze om te gaan leven met zo min mogelijk afval. Dat betekent geen voedsel kopen dat in plastic verpakt is, oude spullen recyclen en zelf tandpasta maken in plaats van een plastic tube gebruiken. In de livestream laat ze zien wat je zelf kunt doen om zo min mogelijk afval de maken en daarmee bij te dragen aan een schone wereld.
Drie klassen kunnen live in beeld meedoen: zij zijn gelijktijdig zichtbaar op een videowall en kunnen live vragen stellen aan de gasten. Ook reageren ze op de stellingen die de presentator aan hen voorlegt.
Zit je klas niet in beeld, maar wil je toch meedoen? Kijk dan live mee op de website van de ZB. Via een speciaal WhatsAppnummer kan iedereen vragen insturen. Misschien wordt jouw vraag wel beantwoord in de Livestream.
Doe mee op 24 mei via de link op de website van de ZB.