Koude Oorlog Weekend in de BB-bunker in Middelburg

In het weekend van 22 en 23 oktober zijn er verspreid over het land ruim veertig objecten en musea te bezoeken die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog (1945-1991). De bunker uit 1964 onder het gebouw van Erfgoed Zeeland in Middelburg is er daar een van. Deze moest bij een eventuele (kern)oorlog dienst doen als provinciale commandopost van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. In de ondergrondse bunker worden tijdens dit gratis tweedaagse evenement verschillende aspecten belicht van de techniek achter de Koude Oorlog.

60 jaar na Cubacrisis

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en vele lokale vrijwilligers willen aan deze periode uit de geschiedenis meer bekendheid geven en organiseren daarom, 60 jaar na de Cubacrisis (1962), het Koude Oorlog Weekend. De organisatie wil laten zien wat er in de periode van de Koude Oorlog in Nederland gebeurde, welke maatregelen de overheid nam en welke impact de Cubacrisis op land en burger had. Tijdens deze crisis dreigde het onderlinge conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie uit de hand te lopen: een nucleaire dreiging hing in de lucht. Wat zou er gebeurd zijn als er toen écht een bom gevallen was?

Programma

Bunker

De ondergrondse bunker van Erfgoed Zeeland is ‘gastlocatie’, waar enthousiaste vrijwilligers uit Zeeland verschillende aspecten belichten van de techniek achter de Koude Oorlog. Welk beroep werd er gedaan op de burgers, wat was er bij de gemiddelde burger bekend over ‘de atoombom’? Wat als jij in de bunker zat en je familie boven de grond, zouden twee weken onder de grond dan voldoende zijn geweest? En hoe verliep de communicatie? Er is een werkend zendstation, PA60CUBA, en er wordt een koppeling gelegd naar de Regionale Brandweer (Erfgoed Zeeland is gehuisvest in de voormalige gemeentelijke brandweerkazerne) en de Veiligheidsregio Zeeland.

Stalling en buiten

Op het terrein achter Erfgoed Zeeland staan op zaterdag en zondag terreinvoertuigen opgesteld voor (nood)communicatie van zendamateurs (DRCO). De DRCO wordt in noodsituaties ingezet als alternatieve back-up voor de Veiligheidsregio en de dertien Zeeuwse gemeenten.

In de stallingsruimte is ‘de Magirus’ weer tijdelijk op zijn voormalige standplaats te zien. Deze brandweerwagen uit de vorige eeuw was een uiterst moderne en luxe uitgevoerde spuit- en ladderwagen en werd tot 1955 ingezet als eerste uitrijdwagen. Lees meer over deze klassieker uit 1930 op de website van Zeeuwse Ankers.

Alleen op zaterdag zijn er op het terrein aan de achterzijde demo’s van operationele brandweervoertuigen te zien zoals een tankautospuit, een hulpverleningscontainer en een ontsmettingscontainer voor incidenten met gevaarlijke stoffen. Ook wordt er een gaspakdrager gedemonstreerd.

Het definitieve programma staat vanaf begin september op deze pagina en op PA60CUBA.nl

Zie ook: Een kijkje in de depots en de bunker van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland