Kunst- en Cultuurroute oktober

ilosofie onder leiding van Nico Out bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg.

Zondag 2 oktober a.s. staat de Kunst- en Cultuurroute Middelburg in het teken van filosofie. Inspirator en spreker Nico Out verzorgt deze middag een lezing rond het thema “Vrouw, kunst & filosofie” in de Sint-Augustinuskerk aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Zijn lezing begint om 13.30 uur en bestaat uit 2 sessies van 45 minuten met tussendoor een pauze. Nadien is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vooraf aanmelden kan op secretariaat@kunstroutemiddelburg.nl

Vrouw, kunst & filosofie

Barsten in bolwerken van bevestiging

Je kunt er niet omheen: zowel de canon van de kunst als die van de filosofie bevat weinig vrouwen. Er begint wat te veranderen. Maar hoewel het aandeel vrouwelijke filosofiestudenten 50 % is, is het aantal vrouwelijke hoogleraren filosofie niet veel meer dan 10 % . En slechts 13% van de tentoongestelde kunst in negen grote musea in Nederland is gemaakt door vrouwen. En zo zijn er meer opvallende feiten te melden. Nico Out zal dat doen in zijn lezing Vrouw, kunst & filosofie. Maar hij gaat vooral in op de redenen van die afwezigheid.

In het tweede deel van de lezing draait het om wat kunst en filosofie ons te melden hebben. Hebben kunstenaressen en filosofes iets anders te melden dan hun mannelijke collega’s? En wat zou dat dan zijn? En wie zijn dan die kunstenaressen en de filosofes die te weinig bekend zijn? Waar gaat hun werk over? Onderscheidt zich dat van dat van mannen? En zijn er overeenkomsten tussen wat er in kunst speelt en wat zich in de filosofie ontwikkelt? Op al deze vragen geeft Nico Out een begin van een antwoord. Waarbij hij zich vooral richt op de periode 20e eeuw tot nu.

Ondertussen maakt u al dan niet hernieuwd kennis met inzichten van filosofes als Hannah Arendt, Virginia Woolf, Iris Murdoch, Donna Haraway, en Martha Nussbaum. En met kunstenaressen als Charley Toorop, Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Marlene Dumas, Louise Bourgeois en Tracey Emin.

Nico Out schrijft en vertelt over kunst, onder andere voor de PZC en modereerde 10 jaar lang het Filosofisch Café Middelburg.