Lange Jan Project: mini-concert Johan Beijer

Lange Jan Project op 6 oktober 2022
Donderdagmiddag 6 oktober is er weer een miniconcert in de Koorkerk. Dit maal speelt Johan Beijer op de piano. Uitgevoerd zullen worden: Sonate nr. 30 in E, opus 109, van Ludwig van Beethoven (1770-1827) en Ballade nr. 4 in f, opus 52, van Frédéric Chopin (1810-1849).

Het concert begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een half uur. In de Wandelkerk is nog tot eind oktober de tentoonstelling te zien van Carla Dallinga. Wondermooie collages van foto’s en papier. De mensen van de koffiehoek staan vanaf 12.00 uur klaar met koffie, thee of fris. Alle informatie vindt u op www.langejanproject.wordpress.com.

Programma
De sonate opus 109 in E-majeur uit 1820 is de eerste van de drie laatste pianosonates die Beethoven schreef. In zijn laatste periode ontwikkelt Beethoven een stijl die subtieler, serener en meer introspectief wordt. Er is sprake van grote concentratie, terwijl de vorm vrijer wordt. Meestal hebben sonates een snel begin- en slotdeel met een rustig middendeel. Bij deze sonate is het precies andersom: juist het middendeel is heftig in tegenstelling tot de andere twee delen. Het laatste deel is een thema met zes variaties.

Chopin schreef vier ballades, waarvan de vierde uit 1842 over het algemeen als de meest gerijpte en als een van Chopins meesterwerken wordt beschouwd. Kenmerkend is een snelle wisseling van sferen. Deze vierde ballade heeft een inleiding die halverwege nog een keer terugkomt. Na de inleiding komt het hoofthema in f-mineur dat verschillende malen gevarieerd wordt. Iets verderop meldt zich een tweede thema in Bes-majeur dat verderop nog een keer gevarieerd wordt. Combinatie en interferentie van de thema’s en variaties bouwen de spanning van het geheel op. Een turbulente coda vormt de afsluiting.

Johan Beijer (Sommelsdijk, 1955) kreeg vanaf zijn tiende jaar pianoles en won tijdens zijn middelbare schooltijd drie achtereenvolgende keren het jeugdconcours in Melissant. In de loop van de tijd had hij verschillende pianodocenten. Zijn huidige docent is Rien Balkenende.