Lange Jan Project: Miniconcert en Meditatief Moment Koorkerk

Iedereen droomt drie keer per nacht en de meeste mensen besteden er nauwelijks aandacht aan. ‘Dromen zijn bedrog’, leert de volksmond ons tenslotte. Maar intussen doen ze ons wel wat. Iedereen die ooit is wakker geschrokken uit een nachtmerrie, weet dat. En wie ooit gedroomd heeft dat hij kon vliegen, zal wensen dat hij dat weer kan oproepen.
Onze dromen laten ons dus niet onberoerd.

Dromen kun je ook zien als boodschappen van je innerlijk. In een beeld: een brief van je ziel aan jou.
Over hoe het met je gaat en waar jij behoefte aan hebt. Alleen worden die brieven niet in keurig Nederlands geschreven. De ziel spreekt in beeldtaal, in symbolen. Een taal die we niet meteen verstaan, maar die we, als we er aandacht aan schenken, gaandeweg leren begrijpen.

In dit meditatief moment vertelt Marga Haas over de betekenis van dromen en geeft zij de gouden regel voor het verstaan van hun boodschap.

Theologe Marga Haas schrijft elke twee weken een overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. In het najaar geeft ze in Stadsklooster Simpelhuys een serie avonden over dromen.
Zie www.margahaas.nl.

Muzikale omlijsting door Harm Haverkamp (harp).

Miniconcert op 23 juni in de Koorkerk

Op 23 juni zal Martin van der Bent het volgende miniconcert verzorgen: 

  1. Uit de Suite Gothique

– Introduction-Choral

– Menuet gothique

Leon Boëllmann

 (1862-1897)

2. Gebed des Heeren

Jan Zwart

 (1877-1937)

3. Uit de Sonate “Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?”

– Andante

– Final

Samuel de Lange sr. (1811-1884)

4. Pavane

Gabriel Fauré 

(1845-1924)

5. Premier Choral

Hendrik Andriessen (1892-1981)

 Martin van der Bent (1964) kreeg zijn eerste pianolessen op 6-jarige leeftijd van zijn moeder die pianolerares was. Aansluitend en tot het einde van de middelbare school werden orgellessen gevolgd bij de organist van de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen, Martin Groenewold. 

Gedurende de rechtenstudie in Leiden werd de orgelstudie voortgezet bij de dirigent-organist van de Hartebrugkerk in Leiden, Jan Schmitz. Na het afronden van de rechtenstudie werd Martin advocaat in Middelburg (1992) en werden orgellessen gevolgd bij Bram Beekman. Martin is sedert 1979 organist en inmiddels 25 jaar tweede organist van de Nieuwe Kerk in Middelburg en sedert april 2019 vaste organist van de Koorkerk.