Lezing Valika Smeulders: Over slavernij gesproken

Lezing Valika Smeulders: Over slavernij gesproken

In de Roosevelt Lecture van 9 november zal Valika Smeulders (hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum) in Middelburg spreken over de nasleep van de tentoonstelling Slavernij van 2021. De museumwereld verandert. Wat is de volgende stap van het Rijksmuseum?
In 1863 schafte Nederland officieel slavernij af in de Caraïbische kolonies. In 2022 en 2023 hebben de hoogste functionarissen van Nederland, de minister-president en de koning, hun excuses aangeboden voor het onrecht van het slavernijverleden en spraken zij over de noodzaak de krachten te bundelen om samen een toekomst op te bouwen. Volgens Rutte waren de excuses dus ‘geen punt’, maar eerder ‘een komma’. Wat is de rol van musea in deze toekomst ‘achter de komma’?

Valika Smeulders
Valika Smeulders is geboren op Curaçao. Zij is nu hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Van 2017 tot 2020 was ze conservator bij het Rijksmuseum. Tegelijkertijd deed ze postdoctoraal onderzoek bij het KITVL/ Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies in Leiden voor het project Traveling Caribbean Heritage. In 2021 was zij een van de curatoren van de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum.
Smeulders volgde Latijns-Amerikastudies in Leiden en promoveerde bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam op Slavernij in perspectief. Haar laatste publicaties bestaan uit Slavernij (co-auteur, 2021), Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag (editor en co-auteur, 2022), een hoofdstuk in Staat en slavernij (2023) en Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen (editor, 2023). In 2019 ontving Valika Smeulders de Black Achievement Award in de categorie onderwijs & onderzoek.

Aanmelden
De lezing is op donderdag 9 november in het auditorium (Filmzaal) op de Abdij in Middelburg, vanaf 16:00 uur. De toegang is gratis. Wel graag aanmelden: info@roosevelt.nl. De lezing is in het Engels, maar vragen in het Nederlands zijn meer dan welkom.