Michael Ignatieff in De Oostkerk

Michael Ignatieff in De Oostkerk
Op vrijdag 20 mei om 20.00 uur gaat Barbara Oomen in gesprek met Michael Ignatieff , bekend van de bestseller Troost. Tijdens deze avond zal er ook een concert zijn van het Bunt Quartet. Zij zullen vier psalmen van Troost tot klinken brengen. De voertaal is in het Engels.

Tickets: 15,00 incl. Consumptie, vrienden van De Oostkerk 12,50.
Organisatie: De Drukkerij en De Oostkerk

Over Troost 
Wanneer we een naaste kwijtraken, wanneer we geconfronteerd worden met verlies, wanneer er sprake is van een ramp – oorlog, hongersnood, pandemie – gaan we op zoek naar troost. Ooit boden priesters en filosofen ons de woorden waarin we hoop en verlichting vonden, maar tegenwoordig lijkt die taal te verdwijnen uit ons vocabulaire, of is hij versleten. De plekken waar hij te vinden was – de kerken, tempels en moskeeën – raken leger. Sinds de zestiende eeuw zoekt de westerse wereld zijn verlichting steeds minder in historische religieuze teksten, en steeds meer bij wetenschap, ideologie en therapie. Wat doe je als je denkt: help, hoe kan ik verder? Waarom komen we vaak niet verder dan clichés om onszelf en elkaar op te beuren? Met die vragen in het achterhoofd ging schrijver en historicus Michael Ignatieff op zoek naar zielsverwanten. Hij put uit het werk van schrijvers, beeldend kunstenaars en componisten – van Job en Psalmteksten tot Albert Camus, Anna Achmatova en Primo Levi – en laat zien waar zij de troost en de moed vandaan haalden om veerkrachtig te zijn in moeilijke periodes. Troost. Als licht in donkere tijden brengt de verhalen van deze moedige kunstenaars naar het nu. Het resultaat is een doortastende en menselijke mix van onderzoek en persoonlijke overdenkingen. Michael Ignatieff laat ons op levendige wijze zien dat we onze traditie van hoop kunnen laten herleven om angst en onzekerheid het hoofd te bieden in de wisselvallige en precaire eenentwintigste eeuw

Michael Ignatieff
Ignatieff – Canadees van Russische origine, hoogleraar, essayist, romanschrijver, Booker Prize-winnaar en oud-politicus – publiceerde achttien veelgeprezen boeken. Hij doceerde aan de universiteiten van Cambridge en Oxford in Engeland en aan Harvard in de VS. In 2008 werd hij de leider van de Liberal Party of Canada, het premierschap van Canada lag in het vooruitzicht. In plaats daarvan werd zijn partij bij de verkiezingen in 2011 gehalveerd en verloor Ignatieff zijn parlementszetel. Het openhartige Vuur en as – Succes en falen in de politiek (2013), waarin hij zijn opkomst en val als politicus beschrijft, is een van de best gelezen boeken op het Binnenhof.
Na zijn politieke loopbaan keerde Ignatieff terug naar de academische wereld. Afgelopen jaren was hij rector van de prestigieuze Central European University in Hongarije, opgericht door de Hongaars-Amerikaanse filantroop en miljardair George Soros. In 2019 moest de universiteit, door Viktor Orbán gewantrouwd om haar progressieve denkbeelden, onder druk van de Hongaarse regering grotendeels uitwijken naar Wenen. Ignatieff woont nu dus in Oostenrijk. Sinds augustus is hij niet meer werkzaam als rector, maar nog wel verbonden aan de CEU als hoogleraar geschiedenis. En hij schreef de afgelopen jaren zijn negentiende boek, over troost.

Psalmen van troost
In 2017 was Michael Ignatieff te gast bij het Oude Muziek Festival in Utrecht waar in verschillende stijlen alle 150 psalmen ten gehore werden gebracht. Ignatieff verbaasde zich dat die gezongen psalmen het publiek en hemzelf diep roerden, ook al ware de meeste luisteraars, net al hijzelf, ongelovig. Naar aanleiding van die ervaring schreef hij het boek Troost dat begint met de vertroosting die bijbelse literatuur, en dan met name de psalmteksten mensen kunnen bieden.

Het Bunt quintet brengt vier psalmen van troost in vier verschillende stijlen tot klinken:
Psalm 130 Du fond de ma pensee – Claude Goudimel (Geneve 1551) vers 1: SATB a capella – Orgelimprovisatie – vers 3: samenzang
Psalm 126 Als de HEER de gevangenen Sions wederbracht – motet voor sopraan en orgel door Adriaan Schuurman (1904-1998)
Psalm 71 Bij u Ene zocht ik toevlucht (Naardense Bijbel)
op een chant van Daniel Rouwkema (1974-) – SATB met orgelbegeleiding
Psalm 23 The Lord is my shepherd – Howard Goodall (1958-)

Uitvoerenden
Lisa Bunt- Sopraan
Elise te Kaat – alt
Theo van Willigenburg – tenor
Alexander Bunt – bariton
Maurits Bunt – orgel