N8vdN8 Middelburg 2022: Sterrenwacht Middelburg

N8vdN8 Middelburg 2022. Het programma van de Sterrenwacht Middelburg.

Zelf Jupiter en Saturnus zien? Of zelfs Mars? Het kan allemaal tijdens de N8vdN8 in Middelburg. We stellen telescopen op om deze hemellichamen te kunnen zien. En er is meer. We vertellen over kometen en wat die voor onze planeet betekenen. Sterker nog, we gaan er zelfs een aantal maken!

Wil je dat allemaal zelf zien en beleven dan is een bezoekje aan de sterrenwacht aan de Helm, achter het stadhuis. Een ‘must’ Het programma is doorlopend en de toegang is uiteraard gratis.

Kom naar de Nacht van de Nacht 2022

Op zaterdag 29 oktober vindt de jaarlijkse Nacht van de Nacht plaats. Om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van lichthinder en ook om de schoonheid van de nacht te benadrukken organiseren De Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

Tijdens de Nacht van de Nacht proberen we mensen bewust te maken dat een nacht zonder lichthinder zeer de moeite waard is. Niet alleen voor sterrenkijkers, ook voor het milieu.
Wij organiseren twee evenementen. De eerste is op de sterrenwacht zelf. We gaan dan vertellen over inslagen uit de ruimte en we gaan (inmiddels traditiegetrouw) weer kometen koken! Een spectaculair onderdeel van de gratis toegankelijke presentatie. De sterrenwacht is geopend vanaf 19:30 uur en het kometenkoken doen we doorlopend. Ondertussen staan er ook telescopen klaar om de planeten Jupiter en later zelfs Mars te bekijken.