Nationale Archeologiedagen bij Erfgoed Zeeland

Dit jaar vindt alweer de zevende editie van de Nationale Archeologiedagen plaats. Drie dagen lang worden er verschillende activiteiten georganiseerd door heel Nederland. Ook Erfgoed Zeeland doet weer mee en heeft een leuk programma klaarliggen. Kom op vrijdag 17 juni en op zaterdag 18 juni kennismaken met de Zeeuwse archeologie!

Op ontdekking naar verdronken Tolsende: Het verdronken dorp Tolsende bevindt zich in de huidige Oosterschelde bij Kruiningen en is overspoeld tijdens de Sint Felix-stormvloed, op 5 november 1530. Onder leiding van een archeoloog van Erfgoed Zeeland gaan deelnemers op vrijdag 17 juni op ontdekkingstocht naar een plaats waar ooit het dorp Tolsende in 1532 definitief in de golven verdween. De excursie is beschikbaar voor maximaal 50 deelnemers en duurt ongeveer 1,5 uur. Aanmelden voor dit onderdeel is verplicht en kan via de website van Erfgoed Zeeland: www.erfgoedzeeland.nl/nad-2022. Op zaterdag 18 juni beleef je verschillende facetten van archeologie! Erfgoed Zeeland is die dag geopend van 10.00-16.00 uur.

Bezoek de Archeomarkt
Maak op de Archeomarkt kennis met Aaike Jordans; hij vertelt over het leven van de mensen in het stenen tijdperk en laat zien hoe jij vuur kunt maken. Kom het spel ‘Raad het continent’ spelen bij de stand van het University College Roosevelt uit Middelburg. Neem jouw vondst mee naar de stand van het Zeeuws Genootschap (KZGW) en laat het determineren, wie weet schuilt er een hele geschiedenis achter! Je kunt ook zelf aan de slag met een metaaldetector en verborgen bodemvondsten ontdekken. Of kom losse scherven omtoveren tot een mooie pot of schaal!

Wandel door de Zeeuwse geschiedenis
Wat hebben een Romeins Nehalennia-altaar, een zestiende-eeuwse wambuis, een paleolithische schrabber, een middeleeuwse bril, een ijzertijd pot en een 400 jaar oude klomp gemeen? Je hoort er van alles over tijdens de rondleiding door het Zeeuws Archeologisch Depot! Ga op zaterdag 18 juni mee op een wandeling door de Zeeuwse geschiedenis en ontdek archeologische schatten uit heel Zeeland. De rondleiding wordt op meerdere tijdstippen gehouden en duurt circa 45 minuten. Aanmelden voor dit onderdeel is verplicht en kan via de website van Erfgoed Zeeland: www.erfgoedzeeland.nl/nad-2022.

Nationale Archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen worden jaarlijks op drie dagen georganiseerd voor een groot publiek. Dit jaar vallen de dagen op 17, 18 en 19 juni. Kijk op archeologiedagen.nl