Open Monumentendag 2021: De Slag om de Schelde

WALCHEREN – Op zaterdag 11 september aanstaande is het weer Open Monumentendag. Evenals vorig jaar hebben we te maken met beperkende maatregelen in verband met de coronapandemie. De gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere hebben dit jaar daarom gekozen voor een openluchtvariant met als thema De Slag om de Schelde.

De Slag om de Schelde was een cruciale militaire operatie in het noorden van België en, voor een zeer groot deel, in het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De zeer belangrijke haven van het reeds bevrijdde Antwerpen kon niet gebruikt worden omdat de Duitsers nog de controle hadden over de Scheldemonding. Onder de zeer hevige strijd die in oktober en november 1944 plaatsvond heeft Walcheren zwaar geleden.

Er is een kaart ontworpen waarmee bezoekers hun eigen wandel- of fietsroute kunnen uitstippelen langs monumenten, objecten of locaties die herinneren aan deze zware strijd in 1944. Die kaart is binnenkort verkrijgbaar bij o.m. de Tourist Info in De Drvkkery, aan Markt 51 in Middelburg en binnenkort ook als download beschikbaar op https://www.openmonumentendag.nl/comite/middelburg..

Naast het openlucht programma ontvangen een beperkt aantal monumenten, uiteraard met inachtneming van de geldende Corona-maatregelen, bezoekers. Kijk op de website van de Open Monumentendag voor meer informatie.

Foto: ZB Beeldbank Zeeland, recordnr. 66463