Opening dubbelexpositie ‘Ons dorp en de zee’

In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, opent net voor de zomervakantie in het Zeeuws Museum én op het station van Middelburg de expositie ‘Ons dorp en de zee’. Uitgangspunt voor deze Zeeuwse editie is het werk van de Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse (1921 – 2008). De van oorsprong Walcherse kunstenaar Annegien van Doorn (1982) reageert er met nieuwe foto’s op.

Met een scherp oog en veel gevoel voor humor legt Neeltje Flipse-Roelse vanaf haar 15de jaar, decennia lang het lokale leven op de allesbepalende dijk bij de zee in het kustdorp Westkapelle vast. Het zijn juist die foto’s die Annegien van Doorn intrigeren. Wat betekent deze plek tegenwoordig voor de lokalen en hoe bepalend is de zee als je er zo dichtbij woont? Vanuit een vast logeeradres bij haar ouders in Serooskerke, zoekt en vindt ze vele (ex-)dorpsbewoners met ieder hun eigen verhaal. Ze vertaalt ze in een speelse, tot de verbeelding sprekende fotoreeks die wordt versterkt door geluidsfragmenten van de gesprekken.   De tentoonstelling bestaat uit twee delen en heeft, naast het Zeeuws Museum, ook een prominente plek op Station Middelburg. Deze Stationspresentaties zijn altijd een onderdeel omdat NS en ProRail partners zijn van De Mix Nederland.

Openingsprogramma
Op zaterdag 25 juni ben je van harte welkom bij de feestelijke opening van deze tentoonstelling. Het programma ziet er als volgt uit:
14.30 uur | Station Middelburg Verzamelen en samen te voet naar het Zeeuws Museum
15.00 – 15.30 uur | Abdijplein Welkom door Marjan Ruiter (directeur) en Anita Pijpelink (gedeputeerde Cultuur)
Introductie door Franca Treur (schrijver)
Zing mee Mooi is het zonlicht met Piet op accordeon
Gezamenlijke toost

De Mix Nederland
De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen,” zegt Rafaël Philippen van de stichting Beeldmix. “We proberen spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties te maken, met als resultaat een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu”.