Orgelconcert Gerben Mourik

Op dinsdag 19 juli geeft de gerenommeerde organist Gerben Mourik (*1981) een orgelconcert in de Nieuwe Kerk te Middelburg. Mourik behaalde het diploma Uitvoerend Musicus aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Ook volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium.

Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde 1e prijzen op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle, St. Albans (UK), alsmede het beroemde Internationale Improvisatieconcours te Haarlem; de jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.

Hij is organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater, en ook Stadsorganist aldaar.

In oktober 2017 werd hij benoemd tot organist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen en Vermeulen tijdens concerten en workshops.

Gerben heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert. Daarnaast geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland.

Tenslotte is hij regelmatig jurylid bij (improvisatie)wedstrijden.

Het programma vermeldt composities van Nederlandse bodem, met werken van Johannes Worp, Bert Matter, Arie J. Keijzer, van wijlen de Middelburgse organist van de Oostkerk Bram Beekman, en van de Middelburgse Stadsorganist Margreeth de Jong. Gerben besluit het concert met een uitgebreide improvisatie in Frans-symfonische stijl.

Aanvang 20 uur, toegang € 10, studenten 8, kinderen tot 12 jaar gratis.