Orgelconcert Nieuwe Kerk Middelburg door Stadsorganist Margreeth de Jong

Op dinsdag 16 augustus zal Stadsorganist Margreeth de Jong het slotconcert verzorgen in de zomerserie in de Nieuwe Kerk te Middelburg. Margreeth sloot in 1986 haar studies aan het Rotter­dams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond hiervan verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland. De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie‑Louise Jaquet‑Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).

In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique “Arts – Sciences – Lettres” te Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. In 2001 is zij benoemd tot Kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 werd zij tot stadsorganist van Middelburg benoemd, waarmee in de Zeeuwse hoofdstad na twee eeuwen een oude traditie in ere werd hersteld.

Ze gaf talrijke concerten in orgelconcertseries in Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Sedert januari 2005 doceert zij aan University College Roosevelt, het internationale Honours College van de Universiteit Utrecht te Middelburg. Daarnaast is zij zeer actief als componiste. Haar oeuvre omvat meer dan 120 opusnummers. Zij heeft voor orgel, koor, piano, solozang en orgel, orgel met verschillende instrumenten en voor strijkorkest geschreven. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en in de USA.

Het programma vermeldt composities van Franck, Liszt, Vierne en enkele eigen werken. Aanvang 20 uur, toegang € 10, studenten € 8, kinderen tot 12 jaar gratis.