Pierre CoricBE | Most of Us Use Some of It

Pierre CoricBE | Most of Us Use Some of It
17 juli t/m 11 september 2021 | opening op zaterdag 17 juli om 4 uur.

De meesten van ons gebruiken er wat van / Most of Us Use Some of It
Enorme reeksen contrasten vallen me op als ik op de Westerschelde en op de Noordzee vaar rond de plek waar we ons bevinden tijdens een bezoek aan ruimteCAESUUR.
Contrasten tussen industrie en natuur, tussen de grootte van de containerschepen en de grootte van de zeilboot waarop ik sta, tussen hun snelheid en de manier waarop ze voortbewogen worden. Contrast tussen een horizontaal landschap en alles wat verticaal is. Tussen onze levensstijl in dit deel van de wereld en wat het mogelijk maakt: omdat het verborgen is achterde bocht van haar rivier, heeft Antwerpen geen besef van haar haven.

Omdat ze zo groen is, ziet Amsterdam de kranen en schoorstenen van Rotterdam niet.
Het volgen van onze koers door deze stukken water en land, aangedreven door de wind op een boot van 9 meter, gaf onze bemanning nieuwe perspectieven op al deze vormen van “Het” en riep vragen op over onze plaats tussen deze machines terwijl vreemde gevoelens in onze harten groeiden. De indruk dat je tegelijkertijd gebruikers bent van een complex systeem en buitenaardse indringers in “Het”. “Het”: tegelijk een duidelijke banaliteit en een ongrijpbare choreografie die elk begrip te boven gaat. “Het”: een gewelddadige som van ontketende krachten, maar toch een vreemd rustgevend en mooi schouwspel.

Dan passeert een klein schip met zand. Kleine kunstmatige bergen, die onstabiel een paar meter boven de zeespiegel uitstijgen. En terwijl ze hun route maken, brengen ze de gedachten van elk van deze zandkorrels, onderweg van ergens naar een ander. Sommige dingen zullen ongetwijfeld een ander ‘iets’ worden dat sommigen van ons zullen gebruiken. Half juli zullen de Maya’s verspreide stukjes van deze verdwijnende visioenen naar Middelburg brengen, samen met nieuwe elementen van haar Semi-Secret Conspiracy of Hidden Signs, voordat ze haar reis naar het verkennen van het ongrijpbare voortzet.