Publiekslezing Nikole Hannah-Jones: The 1619 Project and the Dutch Origins of American Slavery

Op donderdag 13 oktober 2022 om 15:00 uur is de Amerikaanse New York Times journalist en Four Freedoms laureaat Nikole Hannah-Jones, oprichter van The 1619 Project, te gast op het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg om een publiekslezing te geven. De lezing is een initiatief van het Kennisplatform Slavernijverleden Zeeland en maakt onderdeel uit van de evenementen die in Zeeland georganiseerd worden in het kader van de Black Achievement Month.

The 1619 Project is een met veel prijzen bekroond initiatief van journalisten en schrijvers in de Verenigde Staten die het slavernijverleden centraal willen stellen in de Amerikaanse geschiedschrijving en in het nationale discours over de doorwerking van slavernij in de Amerikaans samenleving. Het project heeft veel publicaties geproduceerd, in het bijzonder de Amerikaanse bestseller The 1619 Project: A New Origins Story. Mevrouw Hannah-Jones zal onder meer praten over haar ervaringen met het project en over de Nederlandse rol in de ontwikkeling van slavernij in Noord-Amerika. Na haar lezing wordt zij op het podium geïnterviewd door NRC journalist Leendert van der Valk en gaat ze in discussie met de zaal over de herdenking van slavernij in de VS en Nederland.

Aanmelden
De lezing van Nikole Hannah-Jones is in het Engels en zal gehouden worden in het Stadhuis, Lange Noordstraat 1, Middelburg. Geïnteresseerden dienen zich aan te melden vóór 5 oktober door een email te sturen naar info@roosevelt.nl of via de volgende link: https://bit.ly/NHJ_Registration.

Meer over het Roosevelt Institute for American Studies
Dit onderzoeks- en conferentiecentrum in Middelburg bevordert wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, collectievorming, en publieksinformatie op het terrein van de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het instituut is vernoemd naar drie beroemde Amerikanen: President Theodore Roosevelt (1858-1919), President Franklin D. Roosevelt (1882-1945), en Eleanor Roosevelt (1884-1962). De reden dat het instituut in Zeeland is gevestigd is dat de voorouders van de Roosevelts vanuit Zeeland naar de Verenigde Staten emigreerden.