‘Resources’ bij SmithArt in Middelburg

RESOURCES  

Op zondag 2 oktober opent SmithArt Singelstraat 13 Middelburg de tentoonstelling Resources – Een ontmoeting van vijf kunstenaars die reageren op het thema.  

De bron van hun inspiratie levert een poëtisch samenspel op die de bezoeker langs een diversiteit aan beelden en gedachten voert.  

Chung-Hsi-Han toont in reeksen indrukwekkende houtskooltekeningen ‘Black Source’ een verwijzing naar de ‘zwarte gaten’ in het universum. Daarnaast zijn er werken die het mysterie van de natuur, de nacht, de reflectie van water of de trilling van licht in beeld vatten.

Rick Koren toont een grote verscheidenheid aan sculpturen die een sterk beroep doen op de verbeelding van de kijker. Je kunt het vergelijken met een ‘Wunderkammer’:  mistige uitvindingen, voorwerpen met emotionele lading en ongebruikelijke stillevens en ensembles. Op deze wijze laat hij zien uit welke bronnen hij zijn inspiratie put.

Judith Kleintjes koos de woonkamer van de galerie als haar domein met als thema être nature, de stilte van het licht. Een beeldend onderzoek naar het fenomeen tijd, stilte en ruimte. Tekenen is daarbij de basis, als een seismograaf die vluchtige waarnemingen registreert, soms met potlood, inkt of porselein, dan weer met een schaar.

Leon Riekwell laat zich inspireren door de stelling van de Duitse kunstenaar Imi Knoebel in: Das Nichtfinden des Gesuchten+Das finden des Nichtgesuchten”  Het levert specifieke schilderijen en sculpturen op of combi’s daarvan. In ‘glossy painting’s zien we een onderzoek naar het spanningsveld tussen twee- en driedimensionaliteit. De ‘verontrustende schoonheid van het gekwetste beeld’ toont de actualiteit in

‘Blind Shooting’.

Tineke Smith koos met SmithArt voor een open ruimte waar de kruisbestuiving van moderne kunst, muziek, dans, filosofie en poëzie een podium vindt. Een formule die betekenis heeft in het hedendaagse cultuurveld.   

In haar beeldend werk kiest zij vooral de dialoog, bij voorkeur in aardse, natuurlijke kleuren en beweging.  Eenkennigheid is mij vreemd, ook in keuze materialen Recycling als tweede kans, het verleden hernemen met liefde voor de narratieve traditie en bronnen als bijbel en mythologie.’

Zaterdag 1 en Zondag 2 oktober is de galerie open om 13.00 uur. Om 16.00 uur is de officiële opening van de expositie door Henk Abma , aansluitend concert ‘natuurlijke bronnen’ met Margaretha Clement (piano), Katarina Victoria Braathen (zang)

SmithArt is elke eerste zaterdag en zondag van de maand tijdens de cultuurroute geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast bezoek mogelijk op afspraak per mail smithart@live.nl  Voor het totale programma zie:

www.tinekesmith.com