Smart Roadster Meeting Markt Middelburg

MIDDELBURG – Het wemelt van de Smart Roadsters in onze provincie, van 2 t/m 4 september. Meer dan 170 exemplaren van de kleine sportauto komen hier dit weekend bijeen voor de jaarlijkse meeting, die wordt georganiseerd door Smart Roadster Zeeland.

De Smart Roadster is een kleine tweedeurs sportcoupé. Smart bracht de auto in 2003 op de markt maar de verkopen van zowel de Roadster als de Roadster Coupé stelden teleur. Daarom werd de productie in november 2005 gestopt. Er werden uiteindelijk maar 43.901 exemplaren van het model gebouwd. De auto werd en wordt vaak verguisd. Je hoeft op internet niet lang te zoeken om artikelen te vinden met titels als ’11 redenen waarom de Smart Roadster hopeloos is’. Van de prijs tot de prestaties, van het interieur tot de kwaliteit: het lijkt wel of er op alles iets valt aan te merken.

Toch bestaat er ook een grote groep liefhebbers van de auto. Voor hen heeft deze Smart zowat een cultstatus. Theo Luwema uit Oost-Souburg is zo’n liefhebber. En hij ontdekte al snel dat er nog veel meer adepten zijn, zowel in eigen land als elders op de wereld. Een jaar of zeven geleden sprak hij eens af met een andere adept. Die ontmoeting had een sneeuwbaleffect. Steeds meer mensen sloten zich aan, om kennis uit te wisselen, maar ook voor de lol. In 2017 was de eerste meeting, met dertig deelnemers. Nu zijn dat er ruim 170, uit alle windstreken.

De groep verblijft op camping de Duinhoeve in Burgh-Haamstede en maakt op zaterdag 3 september een rondrit door de provincie. De start is bij Neeltje Jans. Ongeveer de helft van de auto’s zal die dag ook op de Markt in Middelburg te bewonderen zijn. Luwema organiseert de meeting samen met Richard Amersfoort uit Middelburg, die recent ook met ‘het Smartvirus’ besmet raakte en al snel in de organisatie stapte. De heren ontkennen niet dat de auto beperking heeft, maar ze zijn dól op hun voertuigen. “Het rijdt bijna als een kart. Heerlijk!”

Meer informatie over de meeting is te vinden op https://452fun.nl