Tegenlicht Meet Up Zeeland: Worsteling van de Groenmens

VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland over de ‘Worsteling van de Groenmens’

Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Dit zijn de thema’s van Tegenlicht Meet Up Zeeland op dinsdag 17 april om 19.30 uur in restaurant Stoom (restauratie NS Middelburg). De VPRO Tegenlicht-uitzending ‘De worsteling van de Groenmens’ van 18 maart 2018 staat centraal. Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via serden@dezb.nl.

In genoemde uitzending van VPRO Tegenlicht vertelt Babette Porcelijn over de drie grote vervuilers; spullen, voedsel en dan met name vlees en vliegverkeer.

De gasten

Ivo van de Walle en Willemien Clement vertellen tijdens de Meet Up Zeeland wat ze doen. En hoe dat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het assortiment dat Ivo in zijn restaurant aanbiedt, wijkt af van een reguliere stationsrestauratie. De koffie is Fairtrade en de helft van de menukaart is vegetarisch of veganistisch. Het Vega-buffet dat twee keer per maand wordt georganiseerd is elke keer uitverkocht.

Willemien Clement, tweede gast van de avond, is lid van De Woongaard, een woonwerkgemeenschap op Walcheren. Dit is een duurzame woongemeenschap in ontwikkeling. Alle bewoners gaan energieneutraal wonen in hun eigen huis. Daarnaast gaan ze volop spullen delen, gezamenlijke de moestuin bebouwen en ze maken gebruik van een of meer deelauto’s.

Eco positief consumeren

We gaan deze avond met elkaar in gesprek over de dagelijkse dilemma’s en hoofbrekers van de Groenmens. Als consument nemen we vaak andere besluiten dan dat we als burger beredeneren. We kunnen regelmatig de verleiding niet weerstaan. Tegelijkertijd hoor je regelmatig: “Mijn gedrag is een druppel op de gloeiende plaat. Pak de grote bedrijven eerst aan, dat zijn de belangrijkste vervuilers.” Hoe buigen we deze klimaatapathie om naar positieve klimaatactie? Hoe maken wij het verschil? Eco positief consumeren, het kan en het is leuk.

Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met Switch. Kijk voor de eerdere bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland. Terugkijken van de uitzending kan thuis op elk moment.


Delen op

Wanneer

di, 17 apr

Hoe laat

19.30 - 21.00

Waar

Stoom Middelburg

Entree

Gratis, wel aanmelden