The Black Archives Meet Up

Op zaterdagmiddag 14 oktober 2023 verzorgt The Black Archives Amsterdam een lezing en een pop-up expositie over ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het programma wordt afgewisseld met theater, muziek en dialoog met Zeeuwse makers en het publiek. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis. Graag aanmelden via dezb.nl.

Laat je inspireren, kom luisteren, verdiep je kennis en praat mee!

Samen duiken de aanwezigen aan de hand van unieke archiefstukken van The Black Archives en Ferdinand Ralf (medeoprichter van het Slavernijmonument in Middelburg) in de rol van Zeeland in de Trans-Atlantische slavenhandel, zoeken we naar nieuwe perspectieven, bronnen en verhalen. Er is speciale aandacht voor zwarte auteurs, onderzoekers en wetenschappers.

The Black Archives
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum in Amsterdam. Het bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 10.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer.

Zeeuwse jonge makers
Naast de lezing zijn er optredens van Zeeuwse makers, jongeren en muzikanten. We zoeken naar nieuwe zwarte helden in de voorstelling VOETLICHT van theatermaker Marcos Valster da Costa Ferreira. En we maken kennis met de jongeren met wie Valster da Costa Ferreira, in het kader van Keti Koti, de voorstelling CONGO SQUARE maakte. Herbert Veira vertelt en treedt op met zijn Keti Koti-lied.

Black Achievement Month (BAM)
The Black Archives Meet Up is een samenwerking tussen Keti Koti Zeeland, Four Freedoms Door Het Jaar Heen en de ZB in het kader van de Black Achievement Month. BAM is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Samen brengen we gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht.