The Cold Vein (nl) + Elefant (be)

THE COLD VEIN – na het noodgedwongen einde van het Nijmeegse
noise rock trio Udarnik (te gast in Kaffee ’t Hof in sept 2016) begin 2017, vinden bassist Ludo Vlaar en drummer Chief W. na een zwervende periode in H. Wubs, van de net uiteengevallen noisepunk band Lawine, een nieuwe gitarist/riffmeister.
In de beruchte krochten van de voormalige st. Antoniusschool / Doornroosje aan de Groenewoudseweg in Nijmegen wordt in 2018 fanatiek aan nieuwe tracks gewerkt. Het resulteert in een furieuze instrumentale demo waarmee een zanger/performer/storyteller moet worden binnengehaald.

Diverse kandidaten durven het niet aan. Ook Pieter H. (automatic sam, atlanta) is onder de indruk en tipt urban veteraan en headstrong gap Patrick T. (urban dance squad, rudeboy remington aka silver surfer aka aguido) naar de demo te luisteren. Deze slaat meteen aan na het horen van de stortvloed aan weerbarstige noise rock. The Cold Vein is geboren.
Voor een audio studieproject bezet het viertal in januari 2019 1 dag de studio en documenteert de eerste 2 nummers om de wereld mee om de oren te slaan: ‘duivelsmachine’ wordt digitaal gereleased.

Door t welbekende treurige oponthoud gaat het kwartet pas eind 2020 de studio in. April 2022 wordt op Sounds Haarlem Likes Vinyl het fysieke exemplaar uitgebracht van het volwaardige debuut.

“Orensnijders en nekkenbrekers”, “Het is echt erg goed”, “gevaarlijk”, “intens” en “supervet” zijn slechts indicaties van wat de luisteraar te wachten staat.
Luister naar het door radiostation Kink.nl approved ‘silhouettes and shadows’: https://www.youtube.com/watch?v=kL6bbFfv2Js
Meer info zie http://thecoldvein.nl

ELEFANT behoeft in t Hof weinig introductie meer…de vier Gentse rockterroristen van Elefant hebben voorgeschiedenissen bij The Van Jets, Future Old People Are Wizards, Drums Are For Parades en The Antler King. Debuutplaat ‘Konark Und Bonark’ uit 2018 werd op DOK voorgesteld met een memorabele releaseshow, vergezeld van een 20-koppige brass band.

De toon was gezet! In januari 2020 komt (opnieuw bij 9000 Records) ‘Bejahung’ uit, het tweede album van Elefant. De band was van plan een lelijke, dissonante kakofonie te maken om Konark und Bonark op te volgen. Geheel tegen de verwachtingen in dreven er echter mooie, soms blije, soms droevige nummers naar boven. ‘Bejahung’ gaat over ‘ja!’ zeggen tegen het leven, weliswaar met een paar losse schroeven en een hoek eraf.
Eerste single ‘Water Always Flows Down’ beschrijft Indiestyle alvast als “minder hectische hoekigheid, des meer ontspoorde, krautrockende synthpop in psychedelische valiumsferen.”

https://abandcalledelefant.bandcamp.com/