Verbonden in Klei – Verkoopexpositie Yuriy Nikitenko en Annett Fischer

Verbonden in Klei
Zondag 3 juli van 13.00 tot 17.00
Cultuurhuis, Kuiperspoort 18, Middelburg

Hij, de Oekraïense keramist uit Charkiv, op de vlucht voor de oorlog en zij, de nieuwe keramiek docent van het Cultuurhuis Kuiperspoort. De artistieke uitdaging: elkaar niet verstaan met woorden maar wel verbinding maken door hun materiaal, de klei. Als het ware door het artistieke proces ruimte en rust creëren waarin beiden elkaar vinden.

Yuriy Nikitenko opgeleid als architect aan de universiteit van Charkiv.
Tijdens zijn werk aan het Instituut van Charkiv Project Restauratie en als restaurateur van het architecturele erfgoed in Oekraine, ontdekte hij zijn passie voor keramiek. Hij werkt als keramist onder de pseudoniem Nikita en heeft deelgenomen aan verschillende individuele en groepstentoonstellingen in Charkiv en Kyiv.
Tot Rusland de aanval op Oekraïne opende, was Yuriy werkzaam als porselein- en keramiekrestaurateur aan het Nationaal Wetenschappelijk Onderzoekscentrum voor Restauratie van Oekraïne en werkte hij aan projecten voor alle kunstmusea in Oekraïne.
In de vroege ochtend van 24 februari werd hij gedwongen alles achter te laten en samen met zijn gezin zijn vaderland te ontvluchten. Hij woont nu in Vlissingen en werkt in het Cultuurhuis Kuiperspoort in Middelburg.

Annett Fischer opgeleid als beeldhouwer aan de AKI ArtEZ Academie voor Kunst en Vormgeving in Enschede. Nu al jaren keramist in Zeeland en actief met haar eigen bedrijf Mote Design.
Klei, hout, wol… een mix van materialen en een paar handen die ermee willen werken, dat vormt de basis voor Annett om subtiele of robuuste werken te ontwikkelen. Het zijn objecten met een twist, visueel uitdagend en tegelijkertijd praktisch, gemaakt van natuurlijke materialen met behulp van traditionele ambachten. Wandelend door de natuur ontstaan de ideeën voor haar producten. Verrassende ontdekkingen vormen vaak de basis voor een nieuw ontwerp en komen terug in haar objecten als prints, vormen of kleur. Sinds kort is Annett verbonden aan het Cultuurhuis Kuiperspoort waar zij verantwoordelijk is voor het open keramiekatelier en als docent cursussen keramiek verzorgt.

Sylvia Radius – al jaren kunstenaar/docent en de spil van het Cultuurhuis – bracht de twee kunstenaars samen. Ze spreken niet elkaars taal maar vinden elkaar in de taal van klei: “Verbonden in Klei”. In juni zullen Yuriy en Annett werk creëren waarin hun overeenkomsten en verschillen in klei tot uitdrukking komen. “Kunstkoppen” is het thema. Mokken, bekers, koppen. Immers zoals het drinken van een kop koffie of thee verbindt, zo verbindt ook het maken van kunst.

Zondag 3 juli is in het Cultuurhuis Kuiperspoort de verkoopexpositie waar de resultaten van de samenwerking tussen Yuriy Nikitenko en Annett Fischer worden getoond. De opbrengst van de eventueel verkochte werken komt ten goede aan vluchtelingen uit Oekraïne.