Vierde Hans Lipperheylezing

Op donderdagavond 6 oktober vindt de vierde Hans Lipperheylezing plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis van Middelburg. Dit jaar houdt prof. dr. Mariska Kriek, hoogleraar extragalactische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, deze prestigieuze lezing. Zij zal vertellen over haar onderzoek naar het ontstaan van sterrenstelsels en in het bijzonder over hoe de nieuwe James Webb Telescoop voor dit onderzoek gebruikt kan worden.

Kaarten voor de Hans Lipperheylezing zijn te koop op de sterrenwacht (tijdens openingstijden) en bij La Vaca Kreatief, Herenstraat 4 in Middelburg (tijdens winkeltijden).
Kaarten reserveren kan eventueel ook via reserveren@lansbergen.net , maar afhalen heeft verreweg onze voorkeur.

TOEGANG € 12,50 (incl. consumptie in pauze) Donateurs van de sterrenwacht betalen slechts € 10,00

De lancering van de James Webb Space Telescope (JWST) op eerste kerstdag 2021 was een historisch moment voor de astronomie. Met deze nieuwe ruimtetelescoop, die een spiegel heeft die 6,5 keer groter is dan de spiegel van de Hubble Space Telescope, kunnen we veel verder terug kijken in de geschiedenis van het heelal. Niet alleen de afmeting, maar ook de toegang tot het infrarode golflengtegebied is belangrijk om het licht van verre sterrenstelsels te bestuderen. In deze lezing leren we waarom de JWST, met zijn grote spiegel en infrarode ogen, zo’n krachtige tijdmachine is en wat astronomen hopen te leren over de babyjaren van het heelal en het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels. Een niet te missen zeer boeiende lezing dus!