Wandelingen op Landgoed Ter Hooge

Landgoed Ter Hooge is een gevarieerd gebied dat rond het begin van de 19e eeuw in de Engelse landschapsstijl is aangelegd. Het huidige kasteel dateert van 1755 en is gebouwd op de fundamenten van een kasteel dat daar al in de 15de eeuw is gebouwd. Een aantal jaren geleden is het gebied uitgebreid met schrale weitjes afgezet met o.a. Zeeuwse hagen.

Elke maand is er een ander thema. De komende wandelingen zijn gepland op de volgende data. Kijk altijd voor de laatste info op de website of facebook:

Zaterdag 12 maart 10.00 uur: “De lente ontwaakt”

De dagen worden langer en de zon heeft al kracht. Dat merken de bomen ook. Op de kale takken vormen zich de eerste groene knopjes. Onder de bomen groeien voorzichtig bescheiden bloemetjes zoals vingerhelmbloem, speenkruid en bosviooltje. Er valt al weer veel te zien dat een belofte inhoudt voor een nieuw begin.

Zaterdag 23 april 6.00 uur: “Vroeg uit de veren”

Een leuke tocht door het ontwakende bos, waar de vogels zo vroeg al actief fluiten. Beginnend in het donker horen we de vogels met ieder hun eigen kenmerkende zang wakker worden. En, als het lichter wordt, kunnen we ze zien zitten in de bomen die nu nog niet vol in blad zijn.

Zaterdag 21 mei 10.00 uur “Bloeiende bomen”

Mei is een prachtige maand om door het parkbos te wandelen. Alles staat fris in het blad en verschillende planten en bomen bloeien. De kans is groot dat de zakdoeken- of vaantjesboom bloeit met zijn opmerkelijke schutbladen die aan zakdoekjes doen denken. De grote kastanje met de zeven stammen – de enige overgebleven boom na de inundatie – zal nog zijn mooie kaarsen tonen.

Dinsdag 21 juni 19.30 uur:  “De langste dag”

’s Avonds krijgt het bos een mystieke sfeer. Het is de langste dag van het jaar. Struiken in de typisch Zeeuwse hagen bloeien volop.  Als het een zonnige dag is en het gras nog niet gemaaid is, maken de zwermen vlinders en libellen boven het grasveld, waar o.a. de markante sequoia en de sierlijke himalayaceder staan, de dag tot een feest.

Zaterdag 23 juli 19.30 uur: “Hoogzomer”

De natuur is op haar hoogtepunt. Alles is vol en veel. De bloeiende honingboom bij de vijver en de zilverlindes achter het kasteel beginnen te bloeien en verspreiden zoete geuren. Bijen en andere insecten zorgen voor een waar zoemkoor.

Zaterdag 17 september 10.00 uur: “Nazomerlicht” 

Nog even genieten van de nabloei van sommige bomen en planten. Ook deze fase kent mooie taferelen. Vlinders op zoek naar nectar. De struiken van de Zeeuwse haag (o.a. meidoorn, Gelderse roos, braam) zitten al vol met bessen. Het zachte nazomerlicht zet het bos in een mooie gloed.

Als je heel rustig en voorzichtig bent is er misschien een ree te zien. In deze periode zijn ze bronstig en dat maakt ze iets minder schuw dan anders.

Woensdag 26 oktober 14.00 uur: “Herfst hangt in lucht”

De dagen worden korter. De zon krijgt steeds minder uren van de dag en schijnt zwakker. Het bos maakt zich op voor de winter. De bladeren van de bomen verliezen hun groene kleurstof en de rode en gele kleuren die overblijven zetten het bos in een mooie gloed. Paddenstoelen verschijnen en als het meezit zien we, zoals vaker in dit parkbos, een heuse heksenkring.

Wel eens geprobeerd een dwarrelend blaadje dat loskomt van de boom te vangen? Het brengt geluk!

Zaterdag 10 december 10.00 uur:  “Winterse Rust”

Het is rustig in het bos. Dat wil niet zeggen dat er niets interessants te beleven valt. Het is alleen al leuk om lekker warm ingepakt door de ritselende afgevallen blaadjes te stappen.

Nu de bladeren van de bomen af zijn kunnen de verschillende vormen van de diverse boomsoorten bekeken worden. En er is meer te zien aan de kale takken. Vruchtjes, noten en zaden, gallen en de verlaten vogelnesten.

Het kasteel is nu vanuit allerlei gezichtspunten, ongehinderd door gebladerte, te bewonderen.

 

Deelname:

Het vertrek is vanaf de parkeerplaats aan de Breeweg tegenover kaasboerderij “Pitteperk”.

Deelnemen kost volwassenen € 3,00; kinderen tot 12 jaar € 1,50. Voor kinderen onder de 6 jaar en voor leden van IVN Walcheren is deelname gratis. Graag ter plekke gepast contant betalen aan de gids. Vooraf verplicht aanmelden bij [email protected] (er geldt een maximum aantal deelnemers).