Week van de Mediawijsheid in de ZB

De Week van de Mediawijsheid staat voor de deur van de ZB!

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat dit jaar in het teken van: Samen Sociaal Online. Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. ZB organiseert in deze week verschillende activiteiten waardoor je mediawijzer wordt. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger.

Programma:

Cursus Klik & Tik

Heb je nog nooit of bijna nooit met een computer gewerkt, dan is er de gratis cursus Klik & Tik. Deze cursus is bedoeld voor mensen die nooit of bijna nooit met een computer hebben gewerkt. Tijdens deze cursus leer je websites bekijken, e-mails schrijven en bestanden downloaden.

ZB in Vlissingen: iedere dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00-11.00 uur
ZB in Middelburg: iedere dinsdag van 14.00-15.00 uur, en van 15.00-16.00 uur
Dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke: iedere donderdag van 10.00-11.00 uur

Workshop Thuisarts.nl in Middelburg
De website Thuisarts.nl is gemaakt door huisartsen en bevat informatie over ziektes en gezondheid. Deze informatie is onafhankelijk, betrouwbaar, actueel en wetenschappelijk onderbouwd. In deze gratis workshop leer je hoe je Thuisarts.nl zelf kunt gebruiken.

ZB in Middelburg: dinsdag 9 november 10.15-11.45 uur

Webinar samen sociaal online
Denise Bontje van Mediasmarties.nl neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken? Je ontvangt praktische tips om het gesprek aan te gaan over het gedrag online. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren! Dit gratis webinar wordt gegeven tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.

Dinsdag 9 november: 20.00-21.00 uur

Workshop Trap er niet in! Online oplichting
Internetcriminelen gaan steeds slimmer te werk. Dat maakt veilig internetten moeilijker. Je moet continu alert zijn, en dat is lastig. In deze workshop leer je hoe je fraude via Whatsapp, mail en andere media herkent en hoe je je daar tegen kunt beschermen.

ZB in Vlissingen: woensdag 10 november 10.15-12.15 uur
ZB in Middelburg: donderdag 11 november 10.15-12.15 uur

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?
Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, neemt ouders in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. Je krijgt praktische inzichten en opvoedingstips die je meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans?

Donderdag 11 november, 20.20-21.00 uur

Meer informatie en aanmelden voor alle activiteiten
 via de agenda van de ZB op https://www.dezb.nl/bibliotheek/jeugd-en-jongeren1/6-12/week-van-de-mediawijsheid.html

Informatiepunt Digitale Overheid
Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet zoals het installeren van de Coronacheckapp of het aanvragen van een papieren Coronabewijs, DigiD, belastingen, toeslagen en nog veel meer. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek of op de ZBBUZZ. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Je hoeft je niet van te voren aan te melden, het is vrije inloop. De hulp is gratis, ook als je geen lid bent.

ZB in Vlissingen: maandag 11.00-13.00 uur
ZB in Middelburg: dinsdag en donderdag 11.00-13.00 uur

Digidesk
Bij de Digidesk in de Bibliotheek helpen stagiairs van de ICT-opleiding van Scalda met vragen die je hebt op het gebied van digitale media en apparatuur. Om meteen geholpen te worden, kun je het beste je eigen apparaat direct meenemen.

ZB in Middelburg: maandag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur; zaterdag 9.00-16.00 uur
ZB in Vlissingen: maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur