Zeeland Nazomerfestival 2022

Save the date! Blok je agenda en verheug je alvast op en hele mooie editie van Zeeland Nazomerfestival 2022!

Van 26 augustus tot en met 3 september vindt het Zeeland Nazomerfestival plaats, een negendaagse ontdekkingstocht met theater, dans, muziek en performance door heel Zeeland. Het programma is te vinden op tal van locaties verspreidt over de hele provincie.

In het monumentale decor van de Grote Kerk Veere wordt het festival op vrijdag 26 augustus geopend met de Nederlandse première van de nieuwe voorstelling van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, Vlaemsch (chez moi). Het is voor het Zeeland Nazomerfestival een eer dat de internationaal gerenommeerd choreograaf deze plek en het festival heeft uitgekozen om in première te gaan.

Cherkoui is niet de enige première op het festival. Ook theatermaakster Sien Vanmaele speelt haar ZEEMAAL voor het eerst op Nederlandse bodem spelen. In de Jachthaven Hansa in Wilhelminadorp wordt een botenloods omgetoverd tot een onderwater arena waarin het culinair theater plaatsvindt.

Het theatergezelschap Touki Delphine speelt samen met Nora Fischer, Joachim Badendorst én een voorheen agrarisch planten-oppotmachine de première van MACHINE. In de omgeving van de scheepswerf Stichting Behoud Hoogaars in de haven van Vlissingen, een plek waar oude vissersschepen nieuw leven ingeblazen wordt, komen de geschiedenis en hergebruik van oude werktuigen samen.

Theatermaker Koen Verheijden resideerde de afgelopen maanden bij Theaterproductiehuis Zeeland en deed daarbij onderzoek naar het slavernijverleden in Zeeland. Tijdens zijn research stuitte hij op het verhaal van de in de 18e eeuw tot slaafgemaakte vrouw Leonora. Dit onderzoek, dat hij samen met actrice June Yanez en met behulp van Angelique Duijndam, het Zeeuws Archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum, deed, vormt de basis voor deze ‘work in progress’. Leonora wordt gespeeld in de studio van het Theaterproductiehuis Zeeland, een plek die in tijden van dit verhaal dienstdeed als kerk.

Naast deze premières is er nog veel meer te beleven in de negen dagen die het Zeeland Nazomerfestival over de provincie raast.

Zo laat theatermaakster en schrijfster Marjolijn van Heemstra met haar voorstelling de waarde zien van de nacht en het donker, in onze leefomgeving. De Nacht-Wacht wordt tijdens een wandeling in het natuurgebied van De Manteling (Middelburg) en het Nollebos (Vlissingen) beleefd. Komt dé klassieker uit de moderne dans, Föld van de grand dame van de Nederlandse hedendaagse dans Krisztina de Châtel voor het eerst naar Theater De Mythe in Goes. En is de festivalhit van 2022, Drei, vier, flirt mit mir, van Het Zuidelijk Toneel en Club Gewalt (onder regie van Sarah Moeremans) ook te zien op het ZNF en wel in Poppodium De Spot in Middelburg.

En dan is er ook nog muziek!
Zowel het festivalhart op het Abdijplein, als de Vrijbuiter, zijn dit jaar gratis te bezoeken.
Op het Abdijplein kan het publiek zich in een intieme setting laten verrassen door spannende muzikale live-acts, variërend van pop tot jazz, van klassiek tot Nederlandstalig. In samenwerking met Poppodium De Spot en Podium ’t Beest is het programma samengesteld. De line-up wordt in de loop van augustus bekend gemaakt. Ook vaart de Vrijbuiter weer uit. De tjalk vormt dit jaar het podium voor muzikale gasten en kan het publiek vanaf de kades van negen verschillende havens genieten van avondconcerten bij ondergaande zon. Elke avond ontvangen curatoren Peter Slager (BLØF) en broeder Dieleman nieuwe muzikale vrienden.

Zeeland Nazomerfestival wordt geproduceerd door Theaterproductiehuis Zeeland en vindt plaats vrijdag 26 augustus tot en met zaterdag 3 september op verschillende locaties in heel Zeeland. De kaartverkoop is nu gestart. Meer informatie www.zeelandnazomerfestival.nl