Zeeuwse Middag van de filosofie

MIDDELBURG – De derde editie van de Zeeuwse Nacht van de Filosofie vindt komend weekend plaats in de middag. Op zaterdag 3 juli staat Speelhof Hoogerzael (Seispark 2a) vanaf 14.00 uur in het teken van het filosofische thema: De natuur was/is hier. De hoofdsprekers zijn dit jaar filosofen Jozef Keulartz en Lydia Baan Hofman.

Ook auteur Wim Hofman, Karel Leeftink (Staatsbosbeheer), filosoof Joyce Pijnenburg, Ira von Harras (ZMf), dichter Anna de Bruyckere en Herman Lelieveldt (UCR) schijnen hun licht op het thema van de middag. ‘De nacht’ is dit jaar vervroegd vanwege de kans op een kwartfinale van het Nederlands elftal.

Thema: De natuur was/is hier

Ons plastic afval draait allerlei zeeleven de nek om. Sleutelsoorten sterven uit. De aarde warmt in recordtempo op. Weinigen zullen nog ontkennen dat we de natuur, onszelf incluis, flink in de nesten hebben gewerkt. Kunnen we de invloed op de natuur van menselijk handelen terugdraaien, of is het te laat? Eco-filosofen vragen zich af of het nog mogelijk is om cultuur en natuur te ontwarren. Bestaat er ergens op de wereld nog wel zoiets als ongerepte natuur, of kunnen mensen de natuur weer wild maken? Wat is de natuur eigenlijk – of wat was ze?

Hoofdsprekers

De hoofdsprekers zijn dit jaar filosofen Jozef Keulartz en Lydia Baan Hofman. In ‘Stop de domesticatie van de aarde’ argumenteert Keulartz dat we niet-menselijke wezens moeten bevrijden middels de ‘ontvlechting’ van cultuur en natuur.

Baan Hofman pleit in haar lezing ‘Van natuur naar compost: antwoorden op de ecologische crises met Haraway’ voor ‘antwoordelijkheid’ voor ecologische crises, in een wereld beschouwd als composthoop.

Tickets

Kaarten kosten €10,- (inclusief consumptie). Voor studenten geldt een tarief van €2,50, eveneens inclusief consumptie. Om het aantal bezoekers goed in te kunnen schatten vraagt de organisatie om vooraf een kaartje te kopen. Dit kan in boekhandel De Drvkkery (Markt 51, Middelburg) en via www.zeeuwsenachtvandefilosofie.nl