Zeeuwse Veteranendag Middelburg 2022

Op 11 juni 2022 is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. In de afgelopen twee jaren is de stichting Zeeuwse Veteranendag er, ondanks Corona, in geslaagd om een tweetal alternatieve bijeenkomsten te houden in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Beiden werden goed bezocht en waren erg gezellig.

Voor het stichtingsbestuur was dit een enorme prikkel om door te gaan. De twee jaar tussenruimte heeft het bestuur ook de kans gegeven om ons te bezinnen op de toekomst. Het ons was duidelijk dat met name oudere veteranen steeds minder mobiel werden of afvielen. In overleg met aangesloten verenigingen voor en van veteranen in Zeeland en contacten met andere veteranen, hebben we besloten tot een andere opzet. Er komt geen mars door de stad en ook geen defilé op de Markt. Alle activiteiten vinden dit jaar plaats op het Abdijplein in de Zeeuwse hoofdstad.

Zo staan er een aantal legervoertuigen van o.a. bevrijdingsmuseum, zijn er informatie stands en zijn er voor de kinderen ook activiteiten met o.a. een stormbaan. Een programma voor jong en oud waarbij het bestuur hoopt dat er meer jonge veteranen naar deze dag zullen komen.

Het programma start om 13.00 uur met ontvangst, waarna om 14.30 het Ceremonieel met kranslegging start. Na dit officiële gedeelte is er een muzikaal programma tot aan het – voor deelnemers – afsluitende soort Pasar Malam.

De muziek op deze dag wordt verzorgd door de verschillende Middelburgse Muziekverenigingen. Het slot concert van de dag wordt gegeven door het Reünisten Matrozen Orkest. Dit concert zal om 16.00 aanvangen.

Deze dat wordt georganiseerd door de “Stichting Zeeuwse Veteranendag”. Deze is op 16 augustus 2007 opgericht met het doel de onderlinge verbondenheid en kameraadschap van veteranen, oude en jonge, van alle krijgsmachtonderdelen, te verstevigen en hun belangen te behartigen. Voor meer informatie over de stichting is er de website www.zeeuwseveteranendag.org

Programma Zeeuwse Veteranen Dag

13.00 Ontvangst van de deelnemers en de gasten in het Statencomplex aan het
Abdijplein, met koffie, thee en cake

13.45 Combinatieorkest Middelburgs Muziek Korps & Muziek vereniging
Arnemuiden verzorgen ontvangst tot 14.30

14.00 Opening door ceremoniemeester de heer H.A.J. Dronkers

Welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Zeeuwse Veteranen Dag
kolonel der Jagers b.d. drs. I.J. Duine. Toespraak door de Commissaris der Koning de heer drs. J.M.M. Polman.

14.30 Verzamelen op het Abdijplein voor de herdenking en de kranslegging

14.45 – 15.15 Opening herdenking door ceremoniemeester de heer H.A.J. Dronkers
Ceremonieel combinatieorkest speelt gepaste muziek tot 15.15. Herdenkingstoespraak door de burgemeester van Middelburg de heer mr. H.M. Bergmann
Herdenkingsgedicht door leerling CSW Vlissingen
Overdenking door raadsman de heer Gösta Huijs
Signaal Taptoe
Een minuut stilte, gevolgd door het Wilhelmus
Kranslegging

Lament Piper Inter Scaldis Pipe and Drums

15.15 Brassband Middelburg concert

16.00 Deelname aan Pasar Malam, locatie Abdijplein
16.00 – 17.00 Reünisten Matrozenkapel concert tot 17.00