Zeeuwse Vrijheidscolleges 2022: Lale Gül

Auteur Lale Gül en Ferry Zandvliet die de terroristische aanslag op de Bataclan overleefde komen naar Zeeland om te spreken over hun persoonlijke visie op vrijheid, tijdens de Zeeuwse Vrijheidscolleges 2022.

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.De in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms zijn: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving is gebaseerd. In de weken vóór 5 mei en op 5 mei zelf zijn de Vier Vrijheden de aanleiding voor debat en verdieping, waarbij er Vrijheidscolleges worden georganiseerd. De colleges zijn gratis toegankelijk.

Vrijheidscollege programma Zeeland 2022
3 mei, 20u00 – Lale Gül – Stadhuis Middelburg
5 mei, 15u00 – Ferry Zandvliet – Scheldehof Vlissingen

Lale Gül
Lale Gül (1997) is schrijver en debuteerde in 2021 op drieëntwintigjarige leeftijd met de bestseller Ik ga leven. In deze autobiografische roman beschrijft ze haar worsteling met de verwachtingen die haar streng islamitische ouders en omgeving van haar hebben, en waar ze zich steeds meer aan onttrekt. Als jonge, hoogopgeleide, rebelse jonge vrouw past ze niet meer in het plaatje van haar ouders, wat leidt tot conflicten. Momenteel werkt ze aan haartweede boek en is ze columnist bij o.a. het Parool. Onlangs riep EW (Elsevier Weekblad) haar uit de Nederlander van het jaar. “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen die ouders van je hebben, die gebaseerd zijn op strenge religieuze normen en waarin mannen en vrouwen structureel anders behandelen, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en te ontwikkelen. Dus moest ik afscheid nemen van die ouderlijke omgeving. En dat is moeilijk, maar ook een opluchting”. Dit vrijheidscollege gaat over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief.

Ferry Zandvliet
Ferry Zandvliet (1978) voelde zich altijd slachtoffer, tot hij een aanslag overleefde. Op 13november 2015 stond Ferry Zandvliet in de Parijse concertzaal Bataclan. Drie terroristen schoten met automatische wapens 89 mensen dood en honderden raakten gewond. ‘Ik was ervan overtuigd dat ik daar binnen een kogel zou krijgen. Ik wist zeker dat ik dood zou gaan’, vertelt hij over die dag. Toch wist Ferry te ontkomen. Hij heeft een leven vóór de aanslag en een leven daarna. Ferry ontving veel steun na de aanslag. Er waren mensen die zijn verhaal wilde horen. De opa van Ferry heeft nooit hulp gekregen toen hij terugkwam in Nederland, nadat hij in de Tweede Wereldoorlog in het jappenkamp had gezeten. In Nederland werd hij gezien als een vluchteling en over de oorlog werd niet gesproken. Ferry weet dat zijn opa altijd getekend was door de oorlog. Het Vrijheidscollege van Ferry gaat over wat het betekent om op de vlucht te moeten slaan, om alles achter te laten en te zoeken naar een plek waar je veilig bent. Hij vertelt hoe je dan op mensen moet kunnen bouwen, vertrouwen en hoe dat gegeven soms uit onverwachte hoek komt.

Gratis ticket reserveren
Via www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl/reserveren kunnen er gratis tickets besteld worden. Er is beperkt plaats, dus wees er snel bij.