Zeevonken | Frits Barend interviewt Judith Koelemeijer

Frits Barend interviewt schrijfster en journaliste Judith Koelemeijer over haar biografie over Etty Hillesum. In haar biografie zet Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum, dat begon in Middelburg in een nieuw licht. Hillesum werd nog geen dertig jaar, maar wat ze schreef, inspireert nog steeds miljoenen. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, spreken nog altijd onverminderd tot de verbeelding.

Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die anderen van haar maakten? Judith Koelemeijer volgde het spoor ver terug. Zij werkte de afgelopen jaren intensief aan de voltooiing van een meesterlijke biografie, gebaseerd op diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde van Westerbork naar Amerika, van Israel naar Polen, interviewde tal van mensen en deed verrassende ontdekkingen in archieven en op zolders. Haar onderzoek werpt een nieuw licht op Etty Hillesum, haar Russische moeder, haar jeugd in Middelburg en Deventer, haar studententijd, haar vrienden en liefdes, de oorlogsjaren in Amsterdam en Westerbork, en het einde in Auschwitz.

Etty had besloten niet onder te duiken: ze wilde het lot van haar volk delen. Maar waarom, wat was de achtergrond van deze opmerkelijke keuze? En hoe kunnen we haar indrukwekkende getuigenis begrijpen in de context van die tijd, Etty’s familieleven en haar brede vriendenkring? In Etty Hillesum, dat leest als een meeslepende roman, zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht.

Journalist, televisie-en radiopresentator en columnist Frits Barend interviewt haar. Pianiste Margaretha Clement verzorgt de muzikale intermezzo’s.

Sunshine Cleaners geven een miniconcert deze avond met enkele nummers van hun nieuwe album gewijd aan Etty Hillesum. 

Entree 15 euro
Bezoekers ontvangen een voucher waarmee ze met 50% korting het Etty Hillesum huis aan het Molenwater kunnen bezoeken.