Historische monumenten.

Waar Zeeland eet.

Kloveniersdoelen

In 1622 betrokken de kloveniers (verzamelnaam van de drie schutterijen die Middelburg destijds had) het gebouw aan de rand van het centrum van Middelburg. Later deed het dienst als rekrutendepot van de VOC en als hospitaal voor Belgische militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tegenwoordig vind je hier een cinema en kun je er lekker eten. In het seizoen is het heerlijk genieten op het ruime terras aan de achterzijde.

Kuiperspoort

De naam zegt het al, in de 17e eeuw vond je hier het kuipersgilde. Het pittoreske straatje is enigszins verborgen, maar tegelijk de meest gefotografeerde plek van Middelburg. Een poort uit 1586 die uitkomt op de Rouaansekaai geeft je toegang tot dit met kasseien belegde stegenstelsel. Als je goed luistert, hoor je prachtige klassieke muziek uit de muziekschool die er nu is gevestigd.

Koepoort

De enige oude stadspoort van Middelburg die nog in zijn geheel te zien is. De Koepoort is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw en deed voornamelijk dienst als sierpoort. Middelburg kende vroeger acht stadspoorten ter bescherming van de stad. Tip! Tegenwoordig kun je hier overnachten.

abdijplein

Abdijplein

Onze Lieve Vrouwe Abdij is de eigenlijke naam van de abdij in Middelburg. Hij staat in het hart van de stad. Het gebouwencomplex bestaat uit vier grote torens, overdekte gangen, kerken, een kruidentuin en heel wat kamers en zalen. In centrum staat een plein vol grote bomen die de abdij elk seizoen een andere sfeer meegeven. Tegenwoordig huisvest de abdij het Zeeuws Museum en het provinciebestuur van Zeeland.

Stadhuis

Het Stadhuis van Middelburg is niet te missen als je in het centrum bent. Dit gotische gebouw werd in de late middeleeuwen voornamelijk gebruikt voor het stadsbestuur en de gemeentelijke ambtenaren. Tegenwoordig is het een onderwijslocatie voor University College Roosevelt, bruiloft ceremonies en gemeentelijke bijeenkomsten. Ook is het zes dagen per week te bezoeken voor interessante rondleidingen.

Oostkerk

Dit prachtige monument is 350 jaar in gebruik geweest van de protestantse kerk. Je zou dan ook een sobere uitstraling verwachten, maar het tegendeel is waar. Het gebouw zit aan zowel de binnen- als buitenkant vol met versieringen en details uit de Renaissance. De bouw van deze grote kerk werd gefinancierd met belastinggeld van alcoholische dranken als bier en wijn. Proost!

Lange Jan

Vol trots steekt hij boven de stad uit: de Lange Jan. Deze 90,5 meter hoge toren is niet te missen als je in het centrum bent. En het leuke is, de toren is toegankelijk voor bezoekers! Met 207 treden is het is even klimmen, maar hierna word je beloond met een prachtig uitzicht over Middelburg.

lange jan
De regio verkennen
De regio verkennen
Erop uit met de kinderen!
Afbeelding #000 voor het profiel You-Dance
Evenementen
Eten & Drinken
Eten & drinken
middelburg winkelen langeviele
Gezellig winkelen
Winkelen