Geplaatst op 14 juli 2017

1e Folkloristische Dag: Walcherse klederdracht uit 1850

Je hoort dat natuurlijk niet te vragen aan een dame, maar we konden het niet laten vanmiddag. Wij kijken niet zo snel op van klederdracht, maar dit hadden we nog nooit gezien. Het blijkt Walcherse klederdracht uit 1850 te zijn. We werden overstemd door de omroeper van het ringrijden, maar je hoort het goed: ze draagt 5 rokken en een schort. Buitengewoon!

We hebben 1850 even opgezocht bij Ons Boerengoed:

“De vrouw draagt een ondermuts waarin de krullen zijn ingespeld. Aan de krullen hangen gouden strikken met een pareltje. Verder worden er in de muts spelden en een gegraveerde voorhoofdsnaald gedragen. Over de ondermuts draagt ze een bovenmuts die aan de achterkant vrij grof geplooid is. Over de muts wordt de kaphoed gedragen. Deze is gemaakt van fijn Italiaans stro en is versierd met linten. De blauwe zijden linten aan de achterkant van de muts hangen op de rug en worden gesloten met een gouden slotje.

Om haar hals draagt de vrouw 4 snoeren bloedkoralen met een gouden slot. Ze draagt een geborduurd beukje en een gekleurd jak. In het jak wordt een geplooid doekje gedragen dat een groot deel van beuk bedekt. Over een aantal keuzen draagt de vrouw een blauw zijden schort welke gesloten wordt met een zilveren gesp. Tussen het keus en de schort bevindt zich een geborduurde tas met een zilveren beugel en haak. Ze draagt witte kousen en schoenen met ronde zilveren gespen.”


Delen op