Wij zijn De Stad bestaat vijf jaar! Zoals beloofd een paar kijkjes achter de schermen deze maand.
Waar we toch wel de meeste vragen en opmerkingen over krijgen is onze manier van werken, en dan met name over het feit dat we alles doen met een telefoon en een laptop. De een vindt dat doodnormaal of zelfs grappig, de ander vindt dat we het platform daar tekort mee doen.
Natuurlijk weten we heus wel dat het anders kan. Met een kleine externe microfoon heb je hoorbaar beter geluid. Met een zogenoemde gimbal,een ‘vloggersetje’ of een statief maak je veel stabielere opnames. Externe lenzen en professionele software zouden de foto’s ook veel goed doen.
Waarom houden we het dan toch bij die telefoon alleen?
Nou, toch vooral omdat we het cool vinden dat je er een heel eind mee komt. We zijn geen opgeleide journalisten, fotografen of marketeers, maar we hebben wel al heel wat jaartjes ervaring met online media. In het bijhouden van al die pagina’s en accounts gaat meer tijd zitten dan menigeen beseft. Je plaatst niet alleen zelf berichtjes en beelden, je beantwoordt dagelijks ook allerlei vragen, je scant reacties en deelacties, je onderhoudt de website, enzovoort.
Als je dan ook nog eens veel tijd zou investeren in, bijvoorbeeld, het onder de knie krijgen van foto- en videobewerking, dan gaat dat weer ten koste van andere werkzaamheden. Wij gaan dus liever voor een werkwijze die ook wel ‘quick and dirty’ wordt genoemd.
Natuurlijk leidt dat ook regelmatig tot rommelige resultaten, maar het voordeel is dan weer dat je niemand intimideert met je apparatuur, dat je voldoende hebt aan een broek- of binnenzak en dat je vrijwel altijd meteen kunt posten online, als de situatie daar om vraagt. Je wordt wel eens minder serieus genomen natuurlijk, maar dat heeft ook zo z’n voordelen, heus.
We merken overigens ook dat onze kiekjes en filmpjes lang niet altijd als ondermaats worden beschouwd. Sinds we werken met de iPhone X worden foto’s ook regelmatig gebruikt in gedrukte media, en horen we zo nu en dan dat ze ook intern worden gebruikt bij bedrijven of organisaties.
Dit alles betekent niet dat we niet openstaan voor hard- en software die tot betere resultaten leidt; als het gebruiksgemak maar groot blijft en dingen in onze binnenzakken passen.
Dik twee jaar geleden vroegen we jullie al eens of we goed zouden doen aan een beetje professionalisering. Een grote meerderheid vond toen van niet. ‘Liever wat rommeliger en spontaan dan geregisseerd en bewerkt’, was toen de conclusie. We gaan er vanuit dat dat nog steeds zo is, maar we horen het graag als de meningen nu anders zijn!
Later meer over de apps en tools die we gebruiken…
Gerelateerd:
https://wijzijndestad.com/verhalen/moet-wij-zijn-de-stad-professionaliseren/
Foto Stadsfeesten 2019: Ricardo Kievit